Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik | Container | RoRo

Göteborg bäst i klassen

Göteborg har Sveriges bästa logistikläge. Det menar branschtidningen Intelligent Logistik, som för tionde året i rad utsett Göteborg till landets mest attraktiva logistikregion. 

Enligt tidningen finns det flera orsaker till att Göteborg – eller närmare bestämt Stor-Göteborg, vilket innebär de 13 kommunerna i Business Region Göteborgs nätverk plus Borås – återigen hamnar i topp över landets logistikregioner. 

Oceangående direktlinjer

Bland annat har man Nordens största import-/exporthamn med oceangående direktlinjer och ett 25-tal tågpendlar för järnvägsgods till Sverige och Norge, och man har också en närhet och ett samarbete med Osloområdet. 

Dessutom uppmärksammas det korta avståndet från importhamn till lager, regionens miljöfokus, den väl fungerande transportinfrastrukturen samt regionens kvalificerade logistikutbildningar. 

Sammantaget innebär det att Göteborg får toppbetyg inom infrastruktur, tillgång till logistikkompetens och samarbetsklimat.

Örebro på andraplats

Under de tio år som tidningen Intelligent Logistik rangordnat landets mest attraktiva logistikregioner har tre regioner hela tiden avlöst varandra i toppen efter ettan Göteborg, nämligen Örebroregionen (Örebro, Hallsberg m.fl.), Östgötaregionen (Norrköping, Linköping m.fl.) samt Jönköpingsregionen (Jönköping, Nässjö m.fl.). 

I år var det Örebroregionens tur att hamna på andra plats, med motiveringen att man har ett optimalt geografiskt läge närmast Sveriges demografiska mittpunkt i Hallsbergs kommun. 

Samtliga tre nämnda regioner har dessutom under de senaste åren både startat och utvecklat framgångsrika nätverk för att attrahera nya logistiketableringar. 

Helsingborg på g

Värt att notera är att Helsingborg anses vara ett allt starkare logistikområde, bland annat tack vare den växande oceanhamnen och en mycket väl utbyggd infrastruktur.    

Även Halmstad uppmärksammas för sitt hamnsamarbete med Varberg, som anses vara framsynt och strategiskt. 

Rangordningen över landets logistikregioner är bland annat baserad på det geografiska läget, tillgänglighet och hållbarhet i logistisk infrastruktur, etableringar av logisktikanläggningar, utbud av logistikservice, akademiska utbildningar, affärsklimat och nätverk inom regionen samt pris och tillgång på mark för nyetableringar.

Kommentarer

 • Göteborg

  West Coast!No1

 • Reality check

  Ja, genom att kväva kanalen kan ju konkurensen neutraliseras lite…..bygg en 2 meters bro mellan Styrsö och Vinga med 2st 15min öppningar per dygn, så får vi se hur ”bäst i klassen” west coast numero uno är…….

 • Göteborg

  Vad ska du med en bro till mellan Styrsö och Vinga?????
  Ska det byggas en eller det önsketänkande?
  Förstår inte riktigt vad du är ute efter eller vad du menar?

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.