Fure Vinga under avgång från Donsö efter årets upplaga av Donsö Shipping Meet.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Tank

Fure Vinga i charter för Equinor

Furetank har ingått ett femårigt charteravtal med norska olje- och gasbolaget Equinor för sitt fartyg Fure Vinga.

Det var i ett inlägg på Linkedin i veckan som Furetank gick ut med nyheten att rederiet har ingått ett fem år långt charteravtal med norska Equinor för fartyget Fure Vinga. I en intervju i samband med Donsö Shipping Meet berättade Gaute Langstrand Isaksen, biofuels trader på Equinor, att fartyget i huvudsak kommer att trafikera hamnar i norra Europa.

– Vi är väldigt glada för den här affären. Det kommer att bli Island, Göteborg, Hamburg och andra destinationer för fartyget, säger han.

Levererades 2021

Produkttankern Fure Vinga är det sjunde fartyget i Furetanks Vingaserie som hittills består av 17 beställda fartyg, varav åtta är levererade.

Fartyget levererades i början av 2021 från det kinesiska varvet China Merchants Jinling Shipyard och har designats i nära samarbete med FKAB med fokus på minskad miljöpåverkan. Dess huvudmaskin är av dual-fuel typ och drivs med LBG och LNG. Under fartygets testtur fick Fure Vinga ett EEDI värde på 4.64 från klassningssällskapet Bureau Veritas, vilket är hälften av IMO:s krav. Det låga värdet är även långt under IMO:s framtida krav från 2025 på EEDI 7.54.

Fördjupat samarbete

Furetank och Equinor är samarbetspartners sedan tidigare. Hösten 2022 var exempelvis Furetank testpilot när det kommer till förnybara bränslen, då Fure Valö gjorde en resa från Mongstad i Norge till Reykjavik på Island med en ny bränsleblandning från Equinor där 30 procent bestod av förnybart bränsle i form av återanvänd matolja.