Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Specialfartyg | Säkerhet

Flera omkomna på Lesbos

Kustbevakningens patrullbåtar deltog under måndagen i en räddningsinsats där flera migranter uppges ha omkommit. 

Kustbevakningens patrullbåt KBV 476 nåddes av larmet om en olycka rörande en migrantbåt norr om Lesbos vid midnatt mellan söndagen och måndagen.

Åtta omkomna bärgades

Besättningen letade intensivt under hela natten efter överlevande men utan resultat. Vid åttatiden på morgonen blev KBV 476 avlöst av KBV 477 som fortsatte sökandet och efter ett par timmar hittade man sex omkomna migranter på öns nordsida. Kropparna bärgades och transporterades sedan in till hamnen i Petra. Därefter hittades ytterligare två omkomna som fördes till land, enligt ett pressmeddelande från Kustbevakningen på måndagen. 

Sökandet fortsätter

– Vi har osäkra uppgifter om hur många som ska ha funnits ombord och orsaken till olyckan är fortfarande oklar, säger Robert Primus som koordinerar Kustbevakningens deltagande i operation Poseidon i pressmeddelandet och fortsätter:

– Detta är en pågående insats och sökandet efter saknade migranter fortsätter.

Sista april

Kustbevakningen har sedan oktober 2015 hittills räddat över 5.300 människor och gripit 22 misstänkta människosmugglare under sitt deltagande i Frontex operation Poseidon. Kustbevakningens insats på Lesbos avslutas den sista april för att i stället fortsätta i södra Medelhavet där antalet migranter ökar.