Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: RoRo

Finnlines öppnar ny linje

I juli kommer Finnlins att lansera en ny fraktlinje mellan Rosslare på Irland och Zeebrugge i Belgien med fartyget Finnpulp. Linjen kommer att ha två avgångar per vecka i vardera riktning.

Det är efter att efterfrågan på frakttjänster från Irland till Kontinentaleuropa fortsatt att öka i spåren av Brexit som Finnlines nu satsar på den nya trafiken mellan Irland och Belgien. Rederiet skriver i ett pressmeddelande att den nya rutten kommer att utgöra en avgörande länk för irländsk industri samtidigt som den finska industrin, liksom tyska och spanska industrier, kommer att ha en lättare tillgång till Irland via omlastning i Zeebrugge.

”Gynnar alla intressenter”

– Vi är glada över att stödja den växande irländska handeln efter Brexit till kontinenten och förse transportoperatörer med en viktig alternativ väg som kommer att gynna alla intressenter och den irländska ekonomin. Finnlines tillhandahåller kostnadseffektiva och högfrekventa linjetjänster till sina kunder med de lägsta CO2-utsläppen per transporterad lastenhet, säger Antonio Raimo, linjechef på Finnlines i pressmeddelandet.

– Finnlines är stolta över att utöka sitt linjenät och uppgradera sina tjänster för att stödja sina kunder att växa och utveckla nya affärer, säger Tom Pippingsköld, Finnlines vd och koncernchef i pressmeddelandet.

Triss i nybyggen i sommar

Trafikstart blir den 23 juli 2022. Rutten kommer att trafikeras av rorofartyget Finnpulp som har kapacitet för 3.259 filmeter last, vilket enligt rederiet motsvarar cirka 225 trailers. Fartyget har även plats för tolv förare.

Finnpulp trafikerar i dag mellan Vuosaari (Helsingfors) och Travemünde. Satsningen på den nya linjen hänger ihop med rederiets nybyggnadsprogram och de tre fartygen Finneco I, Finneco II och Finneco III som alla kommer att sättas i trafik i sommar på linjerna Bilbao–Zeebrugge, Antwerpen–Travemünde–Helsingfors och Kotka–Paldiski. Finneco I var först att sättas i trafik efter att ha gjort sitt premiäranlöp i Antwerpen torsdagen den 16 juni. Första ankomst till Helsingfors blir den 20 juni. Finneco II förväntas komma i drift under vecka 28 och Finneco III under vecka 29.