Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: RoRo | Fartygsutrustning | Miljö

DFDS köper scrubbrar för 100 miljoner

DFDS köper scrubbrar till tre av sina roro-fartyg. Installationen görs på varv i Nordeuropa under ordinarie dockningar under  sommaren.

– Det är som en trappa på väg mot en fungerande scrubber. Vi tog ett steg med Ficaria, nu tar vi ett par tre steg till, säger Per Marzelius, director of sustainability and public relations på DFDS Group.

Installationerna görs enligt Marzelius ombord på Magnolia Seaways, Freesia Seaways och Selandia Seaways och scrubberutrustningen kommer från Alfa Laval, som också levererade utrustningen till Ficaria Seaways som fick scrubber redan 2009.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Alfa Laval, både affärsmässsigt och tekniskt, säger Per Marzelisus som dock är tydlig med att DFDS beslut att nu köpa ytterligare tre scrubbrar inte betyder att scrubber-tekniken är en helt mogen teknik.

– Hade allt varit kristallklart hade vi beställt 25 scrubbrar. Vi ser det här som att det fortfarande är under utveckling. Särskilt på Selandia där det blir en installation på en 4-taktsmaskin. Det har inte gjorts tidigare. Det skulle inte förvåna mig om det är en resa på tre år innan det fungerar som det ska, säger Per Marzelius och syftar på installationen på Ficaria som gjordes 2009 och först hösten 2012 började ha en tillgänglighet nära 100 procent.

Mycket pengar

Den fortsatta satsningen kostar DFDS 100 miljoner danska kronor för installationen på de tre fartygen och något stöd från EU har rederiet inte lyckats få.

– De är jättetrevliga alla EU-komminssionärerna men några pengar att dela ut det har de inte. Jag fick rådet att åka hem och skriva en ansökan om bidrag från EU:s Ten-T för att se om det kanske skulle gå igenom. Det gjorde det inte. Det är ett jättelikt finansieringsproblem, för DFDS del är det en miljardinvestering att utrusta alla fartyg som går med scrubbrar, säger Per Marzelius som också menar att politikerna har mycket jobb kvar att göra.

– Politikerna kan absolut inte luta sig tillbaka och tro att allt är löst bara för att vi på DFDS beställer tre scrubbrar till, så är det inte och vi har fortfarande problemet med att scrubbrar överhuvudtaget bara kan installeras på 50 procent av flottan.

Med bara ett och ett halvt år kvar innan reglerna om max 0,1 procent svavel i fartygsbränsle inom SECA, eller reningsutrustning som tar ner utsläppsnivån till motsvarande nivå det vill säga scrubberteknik, träder i kraft konstaterar Marzellius kort att:

– Teknikkurvan och regelkurvan korsas inte före den 1 januari 2015.