Fotograf: Anders Kämpe/Seko Sjöfolk

Kategori: Folk/företag

”De skall inte behöva ta anonym skit”

Jag har fått det tveksamma men hedrande uppdraget att skriva en eller flera krönikor var tredje månad till Sjöfartstidningen.


Redan prenumerant? Logga in här


Prenumerera

DIGITAL

 • Alla artiklar på sjofartstidningen.se
 • Sjöfartstidningens e-tidning
 • Tillgång till digitalt arkiv

 

Från 89 kr/månad

 

KOMPLETT

 • Alla artiklar på sjofartstidningen.se
 • Sjöfartstidningens e-tidning
 • Tillgång till digitalt arkiv
 • Tidning i brevlådan 11 nr/år

Från 995 kr/år

Se alla erbjudanden.Kommentarer

 • Björn Holm

  Jag saknar dig i debatten Kenny!

  Även om vi väldigt sällan tycker lika, så är det ju sakfrågor som skall debatteras och man skall då ha respekt för varandras synpunkter. Jag tycker det är tråkigt om Sjöfartstidningen väljer att stänga delar av kommentarsmöjligheterna, då de är ett sätt för tidningen att få in fakta om artiklarna, men kan till viss del förstå beslutet.

 • "Anonym"

  Bra skrivet Kenny! Ser fram emot att läsa dina texter, det behövs fler som du inom den svenska sjöfarten!

 • Anonymous

  ”anonym skit eller kraftiga personliga påhopp”
  Dessa kommentarer publiceras inte. Så där har du fel Kenny. Tidningen tar inte in kommentarer som är av karaktären personliga påhopp.

  ”stå upp för sina unkna åsikter”
  Att något är unket din bedömning. Jag kan tycka att den åsiktskorridor som styrts av PK-maffian under många år lett till detta. I ett öppet samhälle kan man diskutera frågor öppet. I ett slutet samhälle måste man smyga med sin åsikt. Det är t.o.m. så illa att personer som arbetar fackligt och även jobbar politiskt, för ett parti som inte du gillar Kenny, avstängs från sitt fackliga uppdrag. Så Kenny det är du och dina gelikar i PK-maffian som ser till att folk måste smyga med sina åsikter.

  Till sist Kenny. Vad tycker du om att det numera är fler LO-medlemmar som säger sig vilja rösta på SD än S? Finns ens S i riksdagen om 10 år?

 • StaffanS

  Bra Kenny. Konstruktiv debatt och åsikter för oss alla framåt!

 • Anonymous

  Suck. Är man helt frånkopplad från sin historia så förstår jag att man resonerar som du gör. Det är först när man inser att det finns förfäder som dött för bland annat friheten att yttra sig och poängen med att kunna yttra sig som man kokar över åt att man ska applådera ”…Det jag vill förändra är både språkbruket…”. Det är inte populära åsikter som behöver skyddas, utan impopulära åsikter. Vad som är populärt det här årtiondet kommer garanterat inte vara populärt i ett annat årtionde framöver.

  Ord är inte farliga.

  Åsikter är inte farliga, utan de får stå för sig själva. Har man en annan uppfattning får man torgföra den.

  Jag tycker det är fegt och ”inte värdigt” att inte stå för vad man tycker, utan istället låta bli, oavsett vad du eller någon annan heter eller vem som torgför åsikterna. Det visar bara på att man omgett sig av en bubbla med likasinnade som rättar verkligheten efter kartan istället för att rätta verkligheten efter verkligheten.

 • Lena Göthberg

  Jättebra Kenny, jag har tidigare varit inne på samma spår, hoppas Du har bättre framgång!

 • Anonymous

  Hmm, Kenny är vald av SEKO medlemmarna. Numera verkar det vara så att fler av SEKO/LO medlemmar inte tycker att den medlemspolitik som bedrivits inom LO är bra för medlemmarna, eller för den delen Sverige. Undrar om samma medlemmar tycker att Kenny är rätt val? Det får vi se i nästa val till SEKO’s fullmäktige.

  Faktum är att har man en policy att hindra folk från att ha fackliga uppdrag om de tillhör ett visst parti så kommer det slå tillbaka.

  I ett fritt land har facket har inget med partipolitik att göra, men i Sverige så är LO en ren underorganistation till Socialdemokraterna. Den kopplingen kan leda till otroligt mycket otrevligt. Och utförslöpan har redan påbörjats.

  Enda lösningen är att LO helt frigör sig från partipolitiken, Socialdemokraterna. Inga mer pengatransaktioner eller bidrag. Sedan måste SEKO/LO jobba för att det skall bli bra för medlemmarna och inte som idag för ombudsmännen.

 • Sedde

  Allt som av någon anledning, publiceras på nätet, skall givetvis kunna kommenteras utan anledning på nätet! När det tex gäller så kallade nätbilagor, däribland Sjöfartstidningen, så har dom en agenda att tex tjäna pengar, eller kanske man företräder en organisation, typ Redareförening, eller vilken annan förening, organistion eller vad som helst, som är orsaken till att man går ut med SITT BUDSKAP!! Detta skall man betänka, INNAN man ger sig i och faller in i Censurismens taktfasta stöveltramp!

  Att överhuvudtaget antyda, att vem som helst inte skall ha denna möjlighet är inget annat än början till en övervakande censur! Att förespråka yttrandefrihetsbegränsningar hör inte hemma i vår tids Sverige, än mindre i sjöfartskretsar, där ett flertal varit o är till sjöss, och där många sett o upplevt orättvisorna o falskheten i länder med den inskränktheten!

  Man behöver defacto inte uttrycka sig på ett grovt stötande sätt, man kan föra fram sitt budskap ändå, utan de allra grövsta tillmälena, givetvis….men det skall inte vara någon censurering, ordet ÄR FRITT i vår Svenska Demokrati, oavsett vad herr Kenny Reihold än tycker, gud ske lov!

 • Cowboy

  Kan vara bra att få vara anonym då man inte vill bli vare sig privat, politisk eller organisatorisk engagerad. Skulle själv aldrig drömma om personpåhopp som vare sig anonym eller offentlig. Låt anonymiteten vara kvar och moderera istället bort anonyma personangrepp. Alla anonyma är inte troll.

  God Jul!

 • Väldigt anonym

  Att kväsa tankegångar med ”hidden pressure”… det är ju vad det handlar om.
  Det är jobbigt att bli utmanad särskillt om den som utmanar har en poäng.
  Men bemöt då sakfrågan med fakta.
  Vem som är avsändare är helt irrelevant. Idér är viktiga. Åsikter är viktiga. Vem som är avsändare spelar ingen roll. Så ser jag det hela.
  Yttrandefrihet bygger inte på att avsändaren är känd.

 • Sjökapten H..Johansson

  Jämförelsen med med Nordkorea…den fick stryka på foten. SSF medlems antal sätt som en grafisk kurva. Alltså lutning av något gradtal måste ha planat ut med TAP anställda 80-90% av möjliga. TAP anställda måste va i majoritet hos SSF som betalande av medlems avgift eller?.Eller försvan dom med utflaggningen Nu kan du Kenny Reinhold ta till orda. Vi sjöfarare lyssnar speciellt vi som har många år till sjöss. Frågan är hur många TAP medlemmar har SSF nu December 2015. Det är inget elakt med frågan utan fakta jag vill skall till ytan. Att det är magert med svenska arbets tillfällen till sjöss det vet alla i branschen redan…ordet är ditt

 • stickan, båsen

  Synd att du slutar med dina krönikor, Brukar följa dina debatter och jag själv har väl en del egna åsikter som vi har diskuterat. Synd i alla fall.

 • DJ

  Det är bra att hålla debatten igång och det fria ordet är en del av grundlagen (yttrandefriheten), men ibland blir det svårt att följa debatten på en del intressanta inlägg då alla refererar till anonym. Någon form av alias borde vara praxis.

 • Nils Eric Sjöstrand/Sjöingenjör/B.Sc.Engineer

  Som sjöfarare har jag aldrig gillat anonymitet och hemliga telefonnummer! Har man en åsikt skall man naturligtvis stå för den och ibland kan det vara jobbigt att försvara den. Jag råkade för att tag sedan göra en insändare i tidningen Expo( mycket vänsterorienterad) och trots att jag sa min mening var det som att rota i ett getingbo. Alla hoppade på mig ingen trodde ens att jag hade lång livserfarenhet jag blev hotad på många sätt ,personligt anklagad etc, Jag kan därför idag förstå att många människor vill vara anonyma speciellt när det gäller politiska uttalande som verkar tabu i det här landet nära intill metoder som fanns i de gamla öststatsländerna. Så trots allt tycker jag att man skall vara öppen och försvara sina åsikter det tjänar man nog mest på. Trots allt lever fortfarande i ett land där man kan säga nästan intill alla sina åsikter. Så mina vänner var ärliga och var inte rädd för att uttala Er så länge det inte går till personangrepp. Så jag önskar Er alla och en var var Ni än befinner Er i världen en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR 2016 med hälsningar från en som ” seglat mer än på haklappen”

 • Göran L.

  Tyvärr är det ofta så att har man inte en som modererar inläggen anser vissa att det är fritt fram att skriva vad för sk*t som helst i kommentarsfälten, ser det även i öppna facebookgrupper.

 • Sjökapten H.Johansson

  Det är många som drömmer om att inte bli synade. För vad dom påstår skall vara den ända sanningen och får inte ifrågasättas.En journalist skyddar sin källa och har lagen bakom sig. Vad är skillnaden i sak. En verklig lösning ( till det sämre…för annons intäkterna kommer att minska) är givetvis E-leg inloggning…..Hade nu inte den Svenska handels flottan gått det ödet till mötes som den har gjort nu. Då hade stämning varit helt mycket mer positiv i fråga om människan dags humör vid kommentar i detta forum. Jag gillar den kommentar, ”var ärlig” prata bara i allmänt svepande ordalag o.s.v och framför allt undvik att gå hårt åt en person i sak frågan. Negativ kritik svider alltid. Vi är människor inte maskiner och människor blir förbannade ibland. Speciellt när dom försöker skön måla verkligheten. Jag pratar givetvis om det öde som den ocean gående Svenska handelsflottan fick. Det finns branscher med liknade öde t.ex den Svenska Textil arbetar industrin. Staden Borås blev hårt drabbad, Varvsindustrin o.s.v MEN detta är en Arbetsmarknads politisk fråga…Men utan människor ombord finns ingen Sjöfart. Shipping industrin det är något helt annat och det vet dom själva.

 • Anonymous

  Anonym är man endast för att man tänker ett par steg till och att man hela tiden får tänka på vad som kan hända om man framför sin åsikt offentligt. Lätt för dig Kenny, att säga något, eftersom du är i den positionen som du är ! Betydligt svårare för de som rimligtvis har något att tillföra, men då det ej kan göra det offentligt, utan att riskera något, så håller man tyst eller så gör man det anonymt.

 • C.N.A

  Ja, det finns ett behov av att styra kommentarerna då det är en del påhopp och rent svammel. En väg är att godkänna kommentar för kommentar innan det blir offentligt. Eller att man måste registrera sig och logga in, och första kommentaren måste godkännas, efterföljande kommentarer blir publicerade direkt.
  Har inget emot om tidningen känner till mitt riktiga namn , men föredrar att publicera under ett användarnamn.

 • Anonymous

  man kan säja att tidningen också provocerar fram en hel del,varför tillåts tex alla negativa kommentarer om kustbevakningen ,och att det är helt ok att raljera över svenskt sjöfolk ,det är ju inte så att vi sitter i samma båt och var finns framtidstron ,allt verkar gå ut på en nollvision och att man klagar på våra politiker som sliter med vår sjöfartsagenda tillsammans med facket .
  Nu har vi baxat den blå skatten ända hit …….

  • Öppenhet är grunden för ett tryggt samhälle

   Hmm så du vill censurera negativa kommentarer om Kustbevakningen? Fundera ett varv till på vad censur innebär. Ta även en titt i historieboken och se vad censur gjort. Kanske borde du ta en studieresa till Nordkorea? Om du kommer in där vill säga.

 • Anonymous

  det handlar ju mer om vem som censurerar i detta fallet sjöfartstidningen,det är mera det som är lurigt,slänga in en boll och låt den rulla är ok för min del,inte att censurera,däremot skulle det vara trevligt med ett lite mer nyanserat språk från alla håll ,gott nytt år fö.

 • Eddy

  ”det man faktiskt aktivt skriver ner och som sedan finns nedskrivet för all framtid…” Det som skrivs på hemsidor, i kommentarsfält eller i sociala medier finns *knappast* kvar för all framtid! Vi vet inte hur Internet ser ut om 5-10 år, en juridisk person som Sjöfartstidningen kan lätt släcka ner sin sajt när den vill och om ingen sökmotor sparar länkar och/eller kopior, så försvinner textrader rätt snabbt på nätet…jämför t ex brittiska nyhetstjänsten BBC som har stöpt om sin webbplats helt minst 5ggr sedan 90-talet – alla tidiga kommentarer är väck (annat än för möjligen de med tillgång till ev. arkiv på BBC..). Anonymitet kan ibland hjälpa till att avslöja oegentligheter. Rena påhopp och dåliga omdömen får ju sovras bort av redaktör/moderator. Fritt nytt ordrikt år!

 • Raymond Lindqvist ex ssf

  ja du kenny inte trodde jag 89 att det skulle bli så här men det vore välldigt intressant att få veta hur många tapare ni har nu för oss gamlingar bryr ni väl inte er om längre

 • Markus Johansson

  Jag tycker att en medelväg vore rätt – låt endast prenumeranter kommentera, och då med sitt rätta namn. Inloggning bör inte vara så svårt att få till. Anonymiteten är ett gift.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.