Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Säkerhet | Specialfartyg

Avfärd för KBV 002

I morgon bitti lämnar KBV 002 Stockholm för sommarens uppdrag i Medelhavet.

I samverkan med polisen förstärker Kustbevakningen insatsen i Frontex operation Triton. Under tre månader kommer kombinationsfartyget KBV 002 att bistå Italiens gränsövervakning mellan Italien och Libyen, uppger Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Från Grekland till Italien

Fartyget, som normalt sett är baserat i Slite på Gotland, är systerfartyg till KBV 001 som för två år sedan hade samma uppdrag. I och med sommarens operation omfördelar Kustbevakningen resurser från Egeiska havet till södra Medelhavet. Operation Poseidon på Lesbos i Grekland har pågått i 19 månader och avslutades i april. 

– De resurser vi kan erbjuda behöver Frontex bättre i Italien, dit det under 2016 kom över 180.000 migranter över havet. Därför bidrar vi med ett spaningsflygplan i Italien nu i maj, och fartyg från juni till augusti, säger Kenneth Neijnes, operativt ansvarig för Kustbevakningens insats i ett pressmeddelande. 

Värre än för två år sedan

För besättningen på KBV 002 blir det i år nya utmaningar; gummibåtarna är av sämre kvalitet packade med upp till 180 personer i stället för 120 som för två år sedan. Smugglare har dessutom, enligt Kustbevakningen, visat ett mer aggressivt beteende och tar oftare tillbaka motorerna, ibland under pågående sjöräddning. 

– Vi tyckte för två år sedan att de båtar som människorna trycktes ner i på den libyska sidan var undermåliga. Nu har det blivit ännu värre, vilket dessvärre också lett till att antalet döda och drunknade ökat, säger Kenneth Neijnes.

Inrikesministern på plats

En normalbesättning på Kustbevakningens fartyg i 001-serien består av 13 personer. Under uppdraget i Medelhavet förstärks den med ytterligare tolv.

– Svensk polis finns ombord, för att bistå oss med ordningshållning och säkerhetsåtgärder. Deras kompetens är avgörande för att vi ska kunna genomföra uppdraget. Ombord kommer det också att finnas sjukvårdspersonal för att ta hand om de som behöver vård, säger Kenneth Neijnes.

Medverkar vid avfärden i morgon vid Skeppsbron i Stockholm gör bland andra inrikesminister Anders Ygeman och Anders Kjaersgaard, överdirektör på Kustbevakningen.

Fakta om KBV 002 Triton

Längd: 81,2 m

Bredd: 16,2 m

Toppfart: 16 knop

Marschfart: 12 knop

Besättning: 13, normalbesättning, 25, operation Triton

Förmågor: Nödbogsering, oljeupptagning 1 100 000 liter olja i egna tankar, storskalig brandbekämpning, nödevakuering

Maskineri: Dieselelektriskt

Isbrytning: 50 cm