Fotograf: Viking Line

Kategori: Fartygsutrustning | Skeppsbyggnad

ABB-system till Viking Line-nybygge

ABB levererar bland annat automationssystem och Azipod-enheter till Viking Lines nybygge i Kina.

ABB tecknar sitt första kontrakt om leverans av ett marint automationssystem för en kryssningsfärja i Kina. Det är Viking Lines nybygge som utrustas med ABB Ability System 800xA, där systemen för kraft, propulsion och fartygsmanagement integreras i en plattform. Nybygget utrustas även med två Azipod XO 2100-propulsionsenheter från ABB.

– Detta är ABB:s första marina automationskontrakt för en kryssningsfärja i Kina och ett genombrott inom ett viktigt område, säger Juha Koskela, vd för affärsenhet ABB Marine & Ports.

Utökat arrangemang

– Vid leverans kommer detta fartyg att vara den effektivaste kryssningsfärjan som opererar i Östersjön, kanske rentav i världen. Det var vettigt att utöka vårt arrangemang med ABB att inkludera ett komplett automationspaket med tanke på att ABB har ett lokalt automationsteam och tillgång till globala tekniska resurser som säkerställer både responsivitet och leverans av ett fartyg som drar nytta av de högsta nivåerna av systemintegration, säger Jan Hanses vd på Viking Line i ett pressmeddelande.

Stöder varvsindustrin

– Kinesisk varvsindustri är en av de viktigaste marknaderna för ABB:s kraft-, propulsions- och automationssystem. Kinesiska varv diversifierar sina portföljer och ABB:s långa historia inom kryssningssektorn är speciellt intressant för kinesiska skeppsbyggare. Vi ingår i ett sjöfartskluster och kan stödja kinesiska varv i sin strategi att bygga kryssningsfartyg för Kina och för globala kunder, säger Alf Kåre Adnanes, som är chef för ABB:s affärsområde Marine and Ports i Kina.