Fotograf: C-Leanship

Kategori: Miljö | Folk/företag

Wallenius blir delägare i C-Leanship

Wallenius går in som delägare i C-Leanship för att möjliggöra expansion inom undervattensrengöring och undervattensinspektion av fartygsskrov.

Wallenius investerar i det danska företaget C-Leanship tillsammans med den nuvarande ägaren Saab. C-Leanship utför rengöring av fartygs undervattensskrov med en specialutvecklad undervattensrobot för att dels minska spridningen av invasiva arter, dels reducera bunkerkonsumtion och därmed även utsläpp.

Singapore

Andra halvåret 2020 inledde C-Leanship skrovrengöring och inspektioner i Singapore med lanseringen av sitt nya rengöringssystem ShipShiner 02. Med kapitaltillskottet ska C-Leanship expandera sin verksamhet att omfatta fler servicehubbar.

– Med kapitaltillskottet kan vi nu gå in i en expansionsfas. Vi kommer att lägga till ytterligare två hamnar i vårt globala nätverk under 2021 och utöka vår serviceportfölj för att kunna serva marknaden ännu bättre, säger Jonas Kaasing Rasmussen, som är vd för C-Leanship.

Utvecklar verksamheten inom vattenteknik

Denna satsning passar väl in i Wallenius Marines verksamhet med nybyggnation och ship management som drivs med fokus på ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

– Soya Group kommer, genom sitt bolag Wallenius Water, att investera i C-Leanship för att utveckla vår vattenteknikportfölj, säger Jonas Kleberg, vd för Soya Group, och tillägger:

– På Wallenius strävar vi efter verkligt hållbar sjöfart. C-Leanship minskar problemet med invasiva arter, vilket stöder FN:s mål 14 Livet under vattnet. Detta partnerskap kompletterar resten av vår sustaintech-portfölj.

Framgångsrika

– Vi är mycket glada att välkomna Wallenius som ny investerare i C-Leanship. De har omfattande sjöfartskunnande och framstående expertis inom fartygsprestanda och har dessutom visat sig vara mycket framgångsrika när det gäller att etablera och driva framgångsrika joint ventures och utveckla ny teknik. Vi ser fram emot den gemensamma resa vi har framför oss, säger Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab.