Fotograf: Stockholms Hamnar

Värtahamnens elanslutningar kan vinna pris

Färjornas anslutningar för landel i Värtahamnen tar Stockholms Hamnar till finalplats i 2019 C40 Cities Bloomberg Philanthropies Award.

Stockholms Hamnar är nominerat till finalen i 2019 C40 Cities Bloomberg Philanthropies Award tillsammans med framtidsinriktade och inkluderande klimatåtgärdsprojekt världen över.

Priset delas ut i sju kategorier och ger ett globalt erkännande för städer som visar ledarskap i klimatåtgärder.

Fokusområde

Det är elanslutningarna i Värtahamnen som innebär att Stockholms Hamnar är ett av de tre bidragen i kategorin Air quality.

– Det känns väldigt bra att vi nått final eftersom elanslutningar har varit ett fokusområde i år. Flera färjor i Värtahamnen landansluter till el i år, vilket bidrar till att utsläppen minskar rejält, säger Thomas Andersson, vd Stockholms Hamnar, i ett pressmeddelande.

Samarbete

Stockholms Hamnar har investerat i elanslutningsmöjligheter i Värtahamnen i samarbete med Tallink Silja och hamnarna i Helsingfors och Tallinn. Elanslutningarna innebär att färjorna inte behöver alstra elenergi ombord med sina hjälpmaskiner, vilket reducerar utsläppen.

 

Fakta:

C40 Cities-Climate Leadership Group samlar de största städerna i världen och arbetar för att bekämpa klimatförändringarna. 195 ansökningar inkom med en rad innovativa policyer och program för att minska utsläppen av växthusgaser och förbättra städers motståndskraft mot klimatförändringar. Ansökningarna genomgick sedan en process för granskning och utvärdering av Nordic Sustainability och ett team av experter från C40 som resulterade i 26 finalister. Finalen kommer att äga rum i Köpenhamn den 10 oktober under C40 Mayors Summit. 

Stockholm stad har varit med i C40 sedan 2007 och är en så kallad innovationsstad. Det innebär att Stockholm trots dess ringa storlek får vara med i samarbetet på grund av det goda arbete Stockholms stad bedriver på klimatområdet. Stockholm finns även med i C40:s styrelse.