Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Politik | Arbetsmarknad | Ekonomi

SUI får sina utlovade pengar

Det utlovade anslaget till SUI (Sjöfartens Utbildningsinstitut) är säkrat. Beslutet klubbas så snart som möjligt. 

Den förra regeringen lovade 1,4 miljoner kronor till SUI för 2015 men i och med regeringsskiftet stod SUI plötsligt utan anslag. När den nya regeringens budget lades fram i oktober fanns pengarna inte med. Men i förra veckan föll den rödgröna budgeten och därmed är det alliansens budget som gäller. Hittills har det dock varit oklart om de utlovade SUI-pengarna faktiskt kom med i den.

Helt bestämt

Nu kan Sjöfartstidningen avslöja att pengarna finns med och ska betalas ut.

– Beslutet om anslaget ska klubbas senast i nästa vecka. Det är helt bestämt, säger Moderaterna utbildningspolitiska handläggare, Filip Solsjö.

De 1,4 miljoner kronorna ska finansiera den fartygsförlagda praktiken som sjöfartsskolornas studenter måste ha för att få sina behörigheter.

Ingen ville svara

I och med att den rödgröna regeringens budget föll i förra veckan är det för närvarande alliansens budget som gäller. Hittills har det dock varit oklart om alliansen verkligen fick med anslaget i sin budget. Ingen har kunnat eller velat ge besked.

Riktigt roligt

SUI:s ordförande Per Barkman blir förvånad och glad när Sjöfartstidningen ringer upp och berättar om beskedet från Moderaternas kansli.

– Vem har sagt det? Det är ju kanon! Riktigt roligt.

Ted Bågfelt, prefekt på Sjöfartshögskolan i Kalmar blir lika överraskad:

Pengarna har varit ett stort bekymmer för oss, så det här var ju väldigt goda nyheter.

Kommentarer

 • StaffanS

  Bra jobbat Per och alla ni andra.
  Bra för studenter, skolor och näringen.

 • Rolf B Bertilson

  Ännu en bra sak med att regeringens egen budget föll även om det kanske ändå hade lösts sig även med deras budget! Nu är det dock solklart!

 • Persson

  Rättelse:
  De 1,4 miljoner kronorna ska finansiera den fartygsförlagda praktiken som sjöfartsskolornas studenter måste ha för att få KÖPA sina behörigheter á 1000 SEK..

  • Förnamn och efternamn…

   Persson du måste skilja på utbildning, dvs. examen och behörighet.

 • Christian

  Visst är det bra att få in mer skattepengar i verksamheten. Ju mer subventioner, regleringar och skatter vi har, ju bättre blir det…

 • Sailor B4

  Spelar väll ingen roll som utv ser ut, finns det väll inga jobb kvar alls för skandinavier om 5-6 år
  Offshore som fram tills nu har varit en skyddad verkstad börjar skifta ut besättningarna mer och mer öster ut.
  För övrig ligger de två modernaste DP simulatorerna i Polen och Ukraina !!
  Läste för några dgr sedan på webben offshore.no många unga färdig utb Norska elever som lagt ut över 100.000 nok på diverse säkerhets kurser men inget jobb.

  • Christopher

   Tvekar ganska starkt på att de modernaste DP simulatorerna finns i Ukraina samt Polen. Jobbar med DP utbildning och den bild jag har ligger scandinavien längre fram, både Chalmers och Kalmar tex ligger över den nivå som krävs av Nautical Institute för simulatorer. Sen krävs det oftast mer än bara en modern simulator, det är egentligen bara halva grejen om det skall bli ett lyckat koncept..

   • Anonymous

    Nej Christopher. Det är inte kunskap eller kompetens det handlar om. Vi kunde självklart önska att så vore fallet. Det enda det handlar om är ett certifikat. Och det spelar ingen roll var certifikatet är utfärdat, så länge som det är godkänt av EU.

    Samma gäller inom andra yrken. Svenskarna konkurreras ut av billigare bulgarer/rumäner inom lastbilstrafiken. Snart har vi bara flyktingmottagningen kvar som säker inkomstkälla.

 • Anonymous

  Nu får ni väl skärpa Er! Nästan alla kommentarer på samtliga artiklar på Sjöfartstidningens hemsida är NEGATIVA! Vi som jobbar i en näring som vi har ägnat, och ägnar, vårt liv åt måste väl kunna se det positiva ljuset vid horisonten och andas lite optimism.
  Upp med mungiporna och se på framtidens positiva möjligheter. En av möjligheterna för Svensk Sjöfart är att fortsätta utbilda duktiga och kompetenta Sjöbefäl OCH Sjömän.
  Vi alla (hela näringen) måste nu jobba mer positivt, sjöfart är ju vårt liv (vi som läser denna tidning). Stötta innovativa grepp och bra nyhet med lite glada miner (likes) och inte bara negativa besserwisser synpunkter.

  • Anonymous

   Vad för positivt finns det att kommentera? Verkligheten är inte så trevlig för sjöfolk. Eller Sveriges verklighet för den delen heller.

 • Sailor B4

  Titta i back spegeln och försök var possitiv, så kom ut med något för här finns bara mörker för oss som är färdig utb men ej seglat Kaoten eller Ch eng sitter med stora studie skulder och fastighet och barn men INGA jobb finns på någon skandinavisk förmedling och har ej funnits på länge. Även Befälhavare och Mch har ett helvete som blir utbytta mot alla möjliga nationaliteter.

 • Till havs

  Det är korrrekt Sailor B4 det finns ingen framtid till sjöss för oss Skandinavier och kommer ej bli i framtiden heller.
  Hur skulle det kunna hända helt plötsligt snart står det DIS i aktern på hela Stena line som skall spara 3,5 miljarder SEK inte rubbels

 • Anonymous

  Det är tyvärr kört. Sluta lura in ungdomar på sjömans och sjöbelsutbildningarna. Stäng igen. Cheap Charlie har vunnit!

 • Anonymous

  vi blir så glada av alla bidrag! det låter så hopfullt på nåt sätt !
  problem bör mej ledsen ,kaffe och tårta gör mej glad.

 • Anonym

  Ännu ett dåligt sjöfartsår till ända för anst till sjöss i detta bottenlösa hälvetet finns inget att göra åt det,
  Något Master cert klass 1 lär man ju aldrig få se när man i sista båten satt som 2nd off och rederiet tog in Master /Cho långt från Swedala med för dom en fet lön då hade jag ändå varit 2nd off där närmare 3 år, blev för ett drygt halv år sedan lovad att bli C/O så snart när det blev en vacancy , Men ikke sa Nike .
  Bättre skola om sig innan det är för sent.
  Så ni som skriver att vi är negativa vad annat kan man bli,

  • Blir nog kvar iland

   Ja tyvärr är det nog så du…Det är inte mycket positivt i utsikt för svenskt sjöfolk.

 • Ordförande i De positivas Riksförbund

  Är detta gnällspikarnas forum?! Herregud.. Svenska sjöfarten är på väg att dö ut, till blivande sjöbefäl tipsar jag er om att söka arbete utanför Sverige. Det är dags för staten att underlätta för oss som jobbar till sjöss utomlands, så man kanske vågar skriva sig i Sverige igen utan att få en fet jävla skattesmäll. Men som sagt, ni som redan kastat in handduken kan väl börja jobba på ICA eller något, jag tänker i alla fall INTE göra det!

 • Anonymous

  Grattis, men varför utbildar Sverige sjöbefäl i den grad som gjordes på 90 talet då svenska handelsflottan fortfarande va ”svensk”, att det har funnits jobb både inom offshore och Cruise är ju en sak men dessa jobb börjar också försvinna för skandinaver, är det för att skolorna ska leva vidare eller vad är grejen med att massutbilda svenskar till en icke existerande handelsflotta??

  • Anonymous

   Utbildning var ordet sa Bill. Utbildning? sa Bull.

   Sossarna ville ju tvinga all att gå i gymnasiet. Undrar hur det skall gå till? Skall polisen åka in i no-go området? De åker ju inte in där längre…

  • Sailor B4

   Ja det var en väldigt bra fråga.
   Du är säkert inte utb att vara till sjöss med dessa kloka ord.
   För vi måste ju ha varit dumma som gick på det.!!!

  • Krister Ericsson

   Det är väl för att utbildning och efterfrågan på arbetsmarknaden inte ligger i högskolornas prioritet. Kan de bara fylla klassrummen, få igenom hela bunten med en examen så får de sina pengar. Kvalitet är en klyscha de använder för att få högre anslag. Detta gäller såklart inte bara sjöfartshögskolorna utan hela utbildningsväsendet.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.