Fotograf: Jacob Sjöman

Kategori: Kultur

Shippinggolfen fyller 50

I år arrangeras den traditionella Shippinggolfen för 50 gången.

Årets tävling arrangeras i Göteborg av Stena Line den 10 september med sponsorerna Consilium, Toplux och DNVGL. Shippinggolfen riktar sig till golfare med sin huvudsakliga sysselsättning inom rederier, skeppsmäklerier, sjöfartsorganisationer, sjöassuransföreningar och underleverantörer inom den maritima sektorn.

18-håls poängbogey

Huvudtävlingen spelas som vanligt i form av 18-håls poängbogey. Start blir med ”shotgun”, det vill säga gemensam start på alla hål.

– I år hoppas vi på ett stort antal deltagare. Vi spelar på Vallda golf i Kungsbacka, berättar projektchef Per Wimby på Stena Teknik.

Nätverkande

Tävlingen startades 1970 och tanken var att människor inom shipping skulle träffas och bilda nätverk över gränserna. Kontaktskapande mellan olika delar av sjöfartsnäringen är fortfarande syftet.

– Ofta spelar man med personer som man inte annars kommer i kontakt med i sitt dagliga arbete. Det gör att man breddar sitt kontaktnät på ett mycket positivt sätt, säger Per Wimby till Sjöfartstidningen.

Olika arrangörer

Från början arrangerades tävlingen av Salénrederierna och senare övergick man till ett system där Stena Line, Scandlines och Silja Line turvis stod som arrangör. Då spelade man, beroende på arrangör, i Göteborg, Skåne eller Stockholm. På senare år har även andra företag arrangerat tävlingen men oftast har det varit Stena Line och Scandlines som varit arrangörer.

Överraskning?

Per Wimby säger att årets tävling kanske kommer att bjuda på någon överraskning med anledning av jubileet.

– Programmet är inte riktigt klart än, men helt klart kommer vi att försöka få till någon överraskning. Dessutom hoppas vi på ett fantastiskt prisbord och det finns många vandringspriser.

Att detta sportevenemang med åren har intagit en etablerad position inom shippingbranschen är uppenbart, anser Per Wimby.

– Det måste det vara eftersom det är 50:e gången som Shippinggolfen arrangeras och spelas och det är faktiskt många som återkommer år efter år, säger han.