Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | Torrlast

Pallas Ocean såld

Torrlastfartyget Pallas Ocean har sålts av Pallas Group och Pallas River är under avveckling.

I linje med sin förändrade strategi för verksamheten har Pallas Group avyttrat torrlastfartyget Pallas Ocean. Fartyget överläts på fredagen den 31 oktober i Gdansk till sin nya ägare, som uppges vara ett turkiskt rederi. Det nya trafikområdet blir östra Medelhavet.

Plus minus noll

Pallas Ocean har ägts av koncernen i över sex år och enligt Pallas Group motsvarade försäljningspriset bokfört värde. Pallas Group gör därför varken vinst eller förlust på försäljningen. Inte heller likvidmässigt innebär försäljningen någon belastning.

Svag marknad

Den främsta orsaken till att Pallas Ocean sålts är att fartyget i den rådande dåliga marknaden inom sitt segment inte seglat in till sina kostnader. Avveckling av bolagets sista torrlastfartyg, den bareboatbefraktade Pallas River, pågår och förväntas vara slutförd innan årets slut.

Pallas Group satsar nu på tillväxt inom segmentet nischade bunkringsfartyg och sitt nya koncept ”MPV Pallas Supplier”. Målsättningen är att beställa två sådana fartyg.  

Kommentarer

 • Anonymous

  Detta var väl goda nyheter för Pallas!
  Att bli av med den kostnad fartyget belastar koncernen med i en ostabil marknad samtidigt som operationskostnaderna troligtvis hade ökat efter nyår då regelverket i princip kräver övergång från den billigare LSHFO till MGO i SECA-området som Pallas Ocean vanligtvis trafikerar.
  Vi får hoppas att även avyttringen av Pallas River blir genomförd utan alltför stora komplikationer för rederiet!

 • Anonymous

  Om dom inte tvingades sälja med förlust så måste dom gjort en mycket bra affär.
  Men det är nog så att dom redan gjort större nedskrivningar av värdet och därför kunde sälja för det bokförda värdet. Dvs förlusten är redan tagen tidigare.

 • Anonymous

  Pallas ocean inköptes för 23 miljoner svenska kronor.Såldes för 3 miljoner svenska kronor.

  de senaste 2 åren har man skrivit ner värdet med 12 miljoner.

  • Anonymous

   Ja och inte tusan har dom seglat in 12 miljoner på dom två åren så förlustaffär blev det hur man än vänder på steken. Tråkigt är det men man måste ju våga satsa om det skall bli något

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.