Fotograf: Kees Torn / Flickr

Kategori: Container

MSC synas efter kokaintillslag

Containerjätten MSC förlorar sina tullprivilegier i USA efter att 16,5 ton kokain hittades ombord på ett av rederiets fartyg.

Det var när MSC Gayané, på väg från Sydamerika, anlöpte hamnen i Philadelphia som Pennsylvanias brottsbekämpande myndigheter gjorde det största kokaintillslaget någonsin i delstatens historia.

Flera i besättningen gripna

16,5 ton hittades fördelat i sju containrar. Kokainet beräknas vara värt cirka en miljard US-dollar och ska ha lastats i Peru. Flera i besättningen har gripits och har enligt myndigheterna gjort vissa medgivanden.

Så sent som i mars i år var MSC föremål för ytterligare ett kokaintillslag på samma plats, hamnen i Philadelphia, men på ett annat containerfartyg. Då hittades 537 kilo kokain på MSC Desiree.

Återkallat certifikat

Nu blir MSC av med sitt så kallade C-TPAT-certifikat. Förkortningen står för Customs Trade Partnership Against Terrorism och är ett frivilligt program som startades efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001. Transportörer som deltar i C-TPAT får olika privilegier, som till exempel snabbare klarering, om de går med på mer omfattande kontroll och riskhantering, allt med syfte att motverka terrorism och brottslig verksamhet.

Efter de två fynden av kokain på MSC:s fartyg har agenturen bakom C-TPAT beslutat att återkalla rederiets certifikat och inleda en undersökning.

”Minimala störningar”

MSC påpekar i uttalanden att C-TPAT-certifikatet inte är permanent återkallat, bara tillfälligt, och att det inte hindrar kunder från att göra affärer som vanligt med rederiet. Kunder kan enligt rederiet förvänta sig endast minimala störningar på grund av återkallandet av certifikatet.