Africa Mercy's gangway is lowered upon arrival.

Fotograf: Shawn_Thompson

Kategori: Specialfartyg | Folk/företag

Mercy Ships framme i Guinea

Välgörenhetsorganisationen Mercy Ships har nått Guinea med sitt sjukhusfartyg Africa Mercy. 

Fartyget, som närmast kommer från Douala i Kamerun, har nu lagt till i Conakry i Guinea där man under tio månader kommer att erbjuda gratis livsförändrande sjukvård till det guineanska folket. 

Volontärer från hela världen

Planen är att genomföra mellan 2.000-2.500 operationer ombord och behandla över 8.000 patienter vid den landbaserade tandläkarkliniken, samt utbilda lokal sjukvårdspersonal. Det är fjärde gången Mercy Ships besöker Conakry, verksamheten bedrivs med hjälp av volontärer från 40 olika länder. Från Sverige räknar man med att cirka 20 volontärer kommer att tjänstgöra ombord under året. Just nu är två personer på plats för att vara med och starta upp arbetet i det nya landet.

”Alla behövs”

Det seglande sjukhuset har bland annat fem operationssalar, röntgen och laboratorium ombord samt sjukhussängar för 82 patienter.

– Det känns fantastiskt att vi nu har anlänt till Guinea och påbörjat den viktiga uppgiften att ge så många som möjligt hjälp och tillgång till god sjukvård. Vi har sett ett stort intresse från svenska volontärer och vi hoppas att ännu fler vill engagera sig i det här betydelsefulla och livsomvälvande arbetet. Alla behövs!” säger Tomas Fransson, Sverigechef på Mercy Ships i ett pressmeddelande. 

Rikt land men fattiga invånare

Guinea har tolv miljoner invånare, men endast en läkare per 10.000 personer. Med en stor mineralförmögenhet är det potentiellt sett ett av Afrikas rikaste länder, dock är dess folk bland de fattigaste. Mercy Ships har totalt sett besökt nära 600 hamnar i mer än 70 länder och hjälpt över 2,5 miljoner människor.