Vintersmak 2018

Fotograf: Birka Cruises

Julstämning och sjöfartsvärldens mäktigaste man

I 2018 års sista Sjöfartstidningen tittar vi närmare på passagerarrederiernas främsta business så här års – julbord och julevenemang ombord.

ForSea kör nu äntligen sina två färjor Tycho Brahe och Aurora mellan Helsingborg och Helsingör helt på el. En fyra år lång process är därmed till ända och det gör att ForSea kan servera inte bara vad de hävdar är världens bästa julbord ombord, utan troligen det tystaste också.

Birka Cruises har å sin sida byggt en hel julsagovärld ombord för att locka passagerare till Birka Stockholm. Och de sparade inte på krutet: Där finns 10.000 julkulor, 3.500 snöflingor, 35 lysande julgranar, kilometervis med LED-ljusslingor, renar och julbockar, en bro över en konstgjord isbelagd sjö och ett 2,5 meter högt 3D-printat upplyst isslott insvept i vit rök. Och så julbord då.

Svenskbyggda isbrytare

Förutom dessa sjöfartsjuligheter gör vi en ordentlig översyn av var processen att bygga den nya generationen isbrytare befinner sig. Ett konsortium har bildats med målet att bygga dem i Sverige, men ännu är vägen lång till definitiva beslut.

Vi gör dessutom en stor presentation av Waxholmsbolagets nybygge Yxlan, speciellt intressant inte minst för sin diesel-elektriska batterihybriddrift.

Trakasserier – en säkerhetsrisk

Sjökapten Linda Svenson fick nyligen SAN-pris för sitt arbete mot sexuella trakasserier ombord. Arbetet började med uppropet #lättaankar och har nu pågått i ett år under vinjetten #vågrätt. Hon önskar sig i julklapp att fler rederier slutar ducka för problemet: ”De borde göra som Tallink-Silja och Stena – de erkänner att de har problem och är öppna med vad de gör för att lösa det.”

Även sjöingenjör och teknologie doktor Cecilia Österman är en del av arbetet mot trakasserier i branschen. Hon rörde upp en del känslor i publiken härom veckan när hon pratade om trakasserier som en säkerhetsrisk på Iswans internationella konferens i Helsingfors. Sjöfartstidningen var där.

Världens mäktigaste smörjolja

Dessutom har vi träffat och intervjuat sjöfartsvärldens mäktigaste man, som ser sig själv som en smörjolja. Vår reporter Adam Bergman är fortfarande en aning starstruck efter intervjun. Undrar du vem han är? Det och mycket annat får du reda på i det 84 sidor tjocka julnumret av Sjöfartstidningen.

Sjöfartstidningen som julklapp

Och du! Just nu har vi 30 procent rabatt på nytecknade prenumerationer. Det kan du utnyttja för att lösa dina klapp-problem – lägg Sjöfartstidningen under granen! Vi har dessutom ordnat ett gåvokort att ladda ned och skriva ut. Följ prenumerera-länken nedan för att få reda på mer om erbjudandet.

Så får du tag i Sjöfartstidningen

Prenumerera
Köp lösnummer