”Goda chanser till jobb”

Career Event har pågått sedan början av 2000-talet och även i år samlades över 30 företag för att möta eleverna på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Relaterade artiklar

– Det är lite oklart om det är 17:e eller 18:e gången i ordningen. Men det är i vart fall en fin tradition, säger Lucas Eriksson, projektledare på Career Event 2018 och studerande på sjökaptensprogrammets fjärde år.

Han ser Career Event som ett viktigt event för studenterna i Kalmar och tror att det kan hjälpa många att få in en fot i branschen.

– Eleverna går här och minglar och får träffa de som tar beslut om anställningar i slutändan. Vi har representanter från både rederier, myndigheter och även energibolag på landsidan.

Efterfrågan även från land

Anledningen till att även energibolagen finns representerade är att skolan också erbjuder en utbildning i driftsteknik.

– Både driftteknikerna och de som går sjöingenjörsprogrammet kan gå in i energisektorna. De har väldigt goda chanser till till jobb. Det ger en boost till mässan, säger Lucas Eriksson.

36 företag finns representerade och förutom att eleverna får träffa de olika arbetsgivarna ges även kortare föreläsningar från både rederierna, Transportstyrelsen och Arbetsförmedlingen för att eleverna ska få bättre koll på arbetsmarknaden och kraven som ställs på de.

”Goda förhoppningar”

För egen del tar Lucas Eriksson examen senare i vår och ser ljust på framtiden.

– Jag har lite restpraktik kvar. Men sedan ska jag ut på allvar och har goda förhoppningar om att komma ut på fartyg, även om man kanske får börja som matros.