Kategori: Skeppsbyggnad

Försenat nybygge levererat till Esvagt

Måndagen den 10 september anlöpte det senaste nybygget för Esvagt A/S slutligen hemmahamnen Esbjerg.

Fartyget var då tre år försenat från varvet Factoria Naval de Marin S.A, Spanien. Fartyget är Esvagt Stavanger, som är det andra av två X-bowfartyg som beställdes under 2007 för charter för Statoil.

Under byggtiden gick varvet i konkurs och projektet övertogs av ett annat varv i samma område. 

Fartyget kommer senare denna månad officiellt att döpas i Esbjerg och går sedan in i ett tidsbefraktningsavtal med Statoil. Esvagt Stavanger mäter 80 meter i längd och 17 meter i bredd. 

Esvagt Stavanger, 4 261 brutto, har ett huvudmaskineri bestående av två Caterpillar/MaK med en effekt på 7 680 kW. Marschfarten är 19 knop.  Officiellt ägs av Esvagt Stavanger av det spanska leasingbolaget Lico Leasing Socidad Anonima Establemineto de Crédito i Madrid och hyrs ut till Esvagt under en period med möjlighet för övertagande.

Esvagt Stavanger sjösattes redan 20 januari 2009 och ligger nu i Esbjerg. Esvagt har med denna mycket försenade leverans tre fartyg med den ulsteindesignade mycket karaktäristiska X-bowen, i flottan.

Syster fartyget Esvagt Bergen levererades i mars 2011 ett och ett halvt år för sent.

– Vi har lyckligtvis en väldigt förstående befraktare av fartyget som har varit mer intresserade att faktiskt få ett färdigbyggt fartyg, sa Søren Thomsen, vd för Esvagt, den gången.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.