Fotograf: Laura Kotila/statsrådets kansli

Kategori: Politik

Finländsk minister avgår på grund av Greenpeace-aktion

Finlands utvecklingsminister Heidi Hautala avgår på grund av att hon lät avråda rederiet Arctia Shipping från att polisanmäla Greenpeace.

Ministern med ansvar för statens ägarstyrning, utvecklingsminister Heidi Hautala, avgår som minister. Hon erkänner att hon bär ansvaret för att det statsägda rederiet Arctia Shipping Ab inte polisanmälde Greenpeace efter en aktion i Helsingfors i mitten av mars 2012. Aktivister från Greenpeace tog sig ombord på Arctia Shippings isbrytare Fennica och Nordica i Helsingfors i mars 2012 som en protest mot att fartygen chartrats ut till Shell för operationer i Arktis.

Tar sitt ansvar

– Jag upplever att jag inte har varit tillräckligt medveten om i vilken ordning händelserna gick. Jag gav information att jag inte har styrt tjänstemannen, alltså dåvarande överdirektör Timonen vid ägarstyrningsenheten, men nu när alla dokument är framför oss måste jag medge att jag nog har gett politisk styrning. Problemet är inte själva styrningen utan att jag har gett bristfällig information och jag ångrar att jag inte varit riktigt noggrann, sade Heidi Hautala på en presskonferens.

– Ansvaret för förfarandet ligger hos ministern, det vill säga mig. Jag upplever att jag har svårt att fortsätta i denna roll och därför ser jag som den bästa lösningen att avgå som minster.

Riktiga åtgärder

– Jag anser att ägarstyrningsenhetens åtgärder var riktiga i mars 2012. Jag tycker att det låg uttryckligen i bolagets och därmed statliga ägarens intresse att situationen inte tillspetsades. Jag understryker att min linje skulle ha varit den samma oberoende av vilken organisation som fredligt demonstrerade i ett statligt bolags utrymmen. Det var inte fråga om att jag ville skydda Greenpeace utan jag ville se på frågan ur den statliga ägarens perspektiv, sade Heidi Hautala vidare.