Fotograf: Wikimedia Commons/Dennis Schubert

Kategori: Folk/företag

Corona rör om i sjöfartskalendern

Sedan Sjöfartstidningen senast skrev om coronasituationens påverkan på sjöfartsbranschens evenemangskalender har det hunnit hända en hel del.

I nummer 4/2020 av Sjöfartstidningen, som precis skickades till tryck, finns för en gångs skull ingen evenemangskalender med – det är helt enkelt inte meningsfullt att trycka en kalender på papper i dessa coronatider. Möten, konferenser, seminarier och mässor skjuts upp eller ställs in hela tiden just nu. Här är den nu tillgängliga informationen för kommande sjöfartsevenemang:

 • Shippax ferry conference
  Skulle ägt rum 1–3 april ombord på Pearl Seaways. Konferensens nya datum är 30 september–2 oktober, ombord på samma fartyg.
 • TRA2020, Helsingfors
  Skulle hållits 27–30 april i Helsinki Expo and Convention Centre Messukeskus. Ställs in helt.
 • Vågrätt, öppet branschmöte
  Skulle hållits 28 april på Stenas Danmarksterminal, men ställs in. Nytt datum meddelas senare.
 • Mayday 2020, Helsingborg
  Konferensen, som skulle hållits 6–7 maj och som är en utveckling och uppföljning av konferensen Nöd- och karantänshamn, skjuts upp till 21–22 oktober.
 • Sjöfartens Dag, Mariehamn
  Skulle hållits 14 maj men skjuts upp. Organisationskommittén arbetar för att kunna hålla evenemanget i höst och kommer i slutet av april att ge besked om hur det går.
 • Nordisk Sjö- och transportförsäkringskonferens, Stockholm
  Skjuts upp från 26 maj till 30 oktober.
 • IMO
  Förutom tidigare aviserade ändringar skjuts också mötet 1–5 juni för underkommittén Human Element Training and Watchkeeping (HTW) upp, liksom mötet för Technical Cooperation Committee (TC), som skulle hållits 15–18 juni. IMO meddelar att man hör av sig i god tid till berörda parter när de uppskjutna mötena får nya datum.
 • Innov’Sail 2020
  Konferensen, som handlar om teknik- och forskningsframsteg inom segling, t ex vindassisterad framdrift av handelsfartyg, hålls digitalt på ursprungliga datumet 15–17 juni.
 • Politikerveckan i Almedalen, Visby
  Det blir ingen maritim paviljong under Almedalsveckan 2020, eftersom hela evenemanget ställs in. Beslutet togs av huvudarrangörerna i samråd med värden, Region Gotland och de åtta riksdagspartierna. Arrangörerna arbetar nu med 2021 års arrangemang i stället.
 • SMM, Hamburg
  Än så länge är inga ändringar av plats eller datum för SMM (8–11 september) aviserade, men arrangörerna meddelar att man bevakar utvecklingen noga och vidta nödvändig åtgärder om restriktionerna förändras.
 • Föreningsstämmor, årsmöten
  I samband med Föreningen Svensk sjöfarts årsmöte den 23 april hålls ett öppet seminarium, som nu blir digitalt. Program och anmälningslänk finns på föreningens hemsida.
  Wista Swedens årsmöte hålls på planerat datum den 7 maj, men online.
  Nytt datum för Maritimt Forums föreningsstämma är 26 maj, plats Västsvenska Handelskammaren.
  Skeppsmäklareföreningens årsmöte 8 maj är inställt. Preliminärt nytt datum för mötet är 12 juni och ännu är det inte fastställt om mötet ska hållas IRL eller digitalt. Höstmötets datum 12 november är oförändrat.