Understens fyr 100 år

På internationella fyrdagen den 21 augusti firades Understens ”nya” fyr, som fyller 100 år. Ett sällskap tog sig dit med hjälp av Kustbevakningen. Jag var inte där men passerade den isolerade och numera mestadels obebodda ön sommaren 2005, då bilden togs.

Understen

Roslagens Sjöfartsminnesförenings ordförande Lars Nylén ‒ som var på plats på Understen 2016 ‒ tog mig till det svensk-finska skäret Märket (vars finska fyr länge var ett svartbygge på den svenska sidan, innan gränsen på skäret fick en ny zigzagdragning). Vilket resulterade i ett längre reportage i Utkik nr 3 2005. Det var på väg tillbaka från Märket vi passerade Understen på nära håll.

Kustbevakningen håller utkik över farvattnen, via fjärrstyrda kameror på Marinens sjöbevakningstorn på Understen. Även Marinen övervakar därifrån, med radar som fjärrstyrs från Musköbasen. Storebror ser oss, men den lilla klippön västsydväst om Märket gav ett ödsligt intryck. Sedan 1996 är Understen avbemannad, men den sista fyrmästaren Marianne Brus har kvar sitt hus och tillbringar perioder där, anpassade till när Marinen eller Kustbevakningen har möjlighet att erbjuda transporter till och från.

Den gamla fyrbyggnaden från 1848 bevaras som minnesmärke; den enda svenska av sin tid som står kvar i oförändrat skick. 1916 ersattes den av den nybyggda slanka fyren, som sedan dess är näst högst i landet. Med sina modiga 39 meter är den endast 2,6 meter kortare än Långe Jan på Ölands södra udde. Men i lyshöjd över havet slår Understens fyr kollegan med 8 meter. Den sägs ha lånat drag av legendariska Eddystone Lighthouse, uppförd 1887 på ett pyttelitet skär utanför Cornwalls stormpiskade kust.

Understens fyr tillhör Sjöfartsverket, medan det som återstår av Marinens installationer på ön nog formellt ägs av Fortifikationsverket.

Kommentarer

  • Anonymous

    Minns att man brukade rapportera till fyrvaktaren namn och destination. Samma som till Lloyds signalstation i Gibraltar.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.