Vägfärjan som blev åfärja

Åbo är känd för sina många flytande restauranger och barer – flytetyg av olika slag, permanent förtöjda vid Aura å. Liksom varje stad med en egen å (eller älv) och en gnutta självaktning har Åbo också en färja som går tvärs över ån med passagerare. Sommartid brukar det dessutom dyka upp andra passagerarbåtar som rör sig på ån.

Under denna sommar har Åbo fått en kombinerad färja och flytande bar, åfärjan Jakke (på finska Jakke Jokilautta), som tar med passagerare på en åkryssning. Färjan har ingen egentlig tidtabell men puttrar i sakta mak upp- och nedströms längs ån och lägger till vid olika platser för av- och ombordstigning. Ombord finns ett kafé med utskänkningsrättigheter för öl och vin, som i synnerhet kvällstid nog utgör det främsta motivet för en kortkryssning. Jakke har blivit riktigt populär och lär gå med god beläggning. 

Bakom projektet står den alltid lika energiska sjökaptenen, redaren och entreprenören Joakim Håkans tillsammans med turismföretagaren och evenemangsarrangören Pasi Tamminen. 

Alla restaurangbåtar vid åstranden har sin egen brokiga historia och det har också åfärjan Jakke. Farkosten byggdes som vägfärja 1963 och gick i trafik på Saimen. Joakim Håkans kom över färjan när den utrangerades och renoverade den senaste vinter på det egna varvet på Sveaborg utanför Helsingfors. Nu trafikerar Jakke på Aura å under soliga sommardagar och -kvällar. När färjan inte är i trafik ligger den vid varvet på Runsala, som nyligen anskaffades av rederiet Alfons Håkans. Alfons Håkans huvudverksamhet är emellertid bogsering, isbrytning, pråmtransporter och bärgning. Rederiets bogserare finns placerade i hamnar längs nästan hela Finlands kust och även i Estland.