Uppmärksammat besök

hirtshals_DSC4001_ph_sjostrom_web

I dag är det kanske lite malplacerat att tala om ett uppmärksammat besök när premiäranlöpet med världens största containerfartyg Mærsk Mc-Kinney Møller är ett av dagens hetaste samtalsämnen, åtminstone inom shippingvärlden här i Göteborg. Men trots allt väckte det tydligen – om även i betydligt mindre skala – en viss uppmärksamhet när Sjöfartstidningen i slutet av förra veckan besökte den danska färjehamnen Hirtshals för att studera den danska färjetrafiken över Skagerrak i allmänhet och det intressanta nybygget Stavangerfjord i synnerhet.

Hirtshals är en livlig hamn, speciellt inom sektorerna fiske och färjetrafik. Numera är nästan all färjetrafik mellan Jylland och Norge koncentrerad till Hirtshals. Ett undantag är förstås Stena Lines kryssningsfärjetrafik med Stena Saga mellan Oslo och Frederikshavn.

Under lördagen, då Hirtshals nya lokala webbtidning SkipperPosten ”spottede magasinets bil på havnen og kontaktede chefredaktøren”, var det en livlig dag på färjefronten. Efter snabbanlöpen med Color Lines tvillingar SuperSpeed 1 och SuperSpeed 2 vid middagstid anlände Smyril Lines Atlantfärja Norröna, som under sommarhalvåret upprätthåller färjetrafik mellan Danmark, Färöarna och Island. Under vintersäsongen lämnas Island bort från tidtabellen. Vid kaj låg också Fjord Lines nya stolthet Stavangerfjord, som var tvungen att stå över en dagtur till Langesund på grund av tekniska problem med kopplingen till en av de fyra huvudmaskinerna.

På den västra vågbrytaren utanför hamniloppet var det som vanligt mycket folk – mest sportfiskare, men också turister och lokalbefolkning som kom ned till hamnen för att se färjorna passera det trånga inloppet.

Den maritima miljön i hamnen kan man minsann inte klaga på. Hirtshals är faktiskt ett av mina favoritställen i Danmark. Den vänliga småstaden alldeles intill havet med sin karaktärisktiska fyr, sommarstugorna och hotellen längs den milslånga sandstranden, de historiska minnesmärkena från krigsåren med bunkermuseet och de tyska batterierna som skulle förhindra en allierad landstigning och så förstås den fina sanden som bokstavligen finns överallt. En självklarhet är fiskebåtarna och färjorna som kommer och går. Allt detta sätter sin alldeles speciella prägel på Hirtshals – ett ställe som jag besöker om och om igen.

Denna gång ledde besöket till en notis i SkipperPosten. Vi tackar för uppmärksamheten!

 

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.