Något skevt i ekvationen

Första helgen efter pandemirestriktionerna upphörde fylldes Göteborgs krogar och gator av människor som firade den nya friheten. Avenyfamiljen tömde PR-kontot på ett rejält fyrverkeri som lyste upp fredagshimlen över min stadsdel Majorna. Hoppet om ett slut på pandemins konsekvenser spirar i takt med vårens tilltagande ljus.

Men, som Tegnell & co upprepar, det är inte över. Smittspridningen är omfattande, sjuktalen är rekordstora och även om den senaste virusmutationen inte är lika farlig som de tidigare behöver många med covidsmitta sjukhusvård. 

”Hoppet om ett slut på pandemins konsekvenser spirar i takt med vårens tilltagande ljus”

Medan vissa länder liksom Sverige nu lättar på reserestriktionerna har de flesta inte gjort det och ytterligare andra har tvärtom skärpt restriktionerna för att skydda landet från omikron-varianten. 

För många sjömän och deras anhöriga kommer pandemin att ha mycket svåra konsekvenser länge än.

”Jag har testat positivt för covid-19 fyra gånger och mina omborduppdrag har ställts in tre gånger. Jag är den som försörjer min familj och mina föräldrar är arbetslösa, jag har varit utan arbete i nio månader. Jag hoppas att ni kan hjälpa mig.”

Citatet kommer från en filippinsk sjöman i en artikel av organisationen Iswan, International Seafarers’ Welfare and Assistance Network, som nu bedriver hjälpverksamhet riktad till pandemidrabbade filippinska sjömän och deras anhöriga. Behoven är stora. 

Filippinerna är en av världens största exportörer av sjöpersonal och runt varje filippinare som arbetar till sjöss finns ett nätverk av personer som är beroende av sjömannens inkomster. För anhöriga till filippinska sjömän som avlidit med covid-19 är katastrofen ett faktum.

En filippinsk befälhavare beskriver i en annan text på Iswans hemsida hur pandemins konsekvenser sliter på den mentala hälsan. Många av hans kollegor har fortsatt stora problem att mönstra av och på. De drabbas av förlängda törnar och ökad arbetsbörda i väntan på avlösare. Befälhavaren undrar om Maritime Labour Convention kommer att respekteras igen och konstaterar att de internationella sjöfarts-organisationernas deklarationer ser bra ut på papperet men har haft mycket liten effekt på sjömännens situation. 

Sjömännens rörelsefrihet är fortfarande starkt begränsad samtidigt som till exempel kryssningspassagerare har såpass stora möjligheter att gå på och av fartygen och turista att kryssningsnäringen börjar vakna ur pandemidvalan. Skönt för kryssningsrederierna, men något är skevt i den ekvationen.

Iswan har donerat mer än 30 000 brittiska pund till 50 sjömän och anhöriga som direkt har drabbats av pandemin. Den som vill stötta organisationens arbete för sjömäns hälsa och välbefinnande kan bidra via seafarerswelfare.org

Texten publicerades först under vinjetten Akterspegeln i nr 02/2022 av Sjöfartstidningen

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.