”Nu drabbas sjöfolket dessutom av effekterna av Rysslands invasion av Ukraina”

 V i hann inte, officiellt, få statusen på pandemin klassad som en icke allmän samhällsfarlig sjukdom, förrän vi stod inför ett nytt helvete i världen. Tokstollen och diktatorn Putin bestämde sig för att invadera och bomba sönder en granne. Han attackerar ånyo en demokrati och hotar dessutom andra demokratier i Europa, exempelvis Sverige och Finland. Och detta gör han ivrigt påhejad av sin hantlangare Lukasjenko i Belarus. Vart fan är världen på väg?

Sedan ganska exakt två år har vi drabbats av en pandemi som enligt uppskattade uppgifter har smittat drygt 450 miljoner människor. Av dessa har drygt sex miljoner människor avlidit under fasansfulla omständigheter. Pandemin har lamslagit i stort sett allting, allt från vården i sig till företag och människor. Vi hör om nya varianter på covid-19, städer och delar av länder runt om i världen som fortfarande har stora smittotal, restriktioner och nya nedstängningar av både städer och provinser.

Enligt uppgift finns det än idag sjöfolk som av olika skäl inte har kunnat mönstra av, och andra som inte kunnat mönstra på förrän nyligen. Detta är en mänsklig katastrof för många sjömän. Nu drabbas sjöfolket – förutom alla de som avlidit, skadats, blivit traumatiserade och tvingats fly hals över huvud för att undkomma Putins bomber – dessutom av de fruktansvärda effekterna av Rysslands invasion av Ukraina. Denna gång är det cirka 100 000 ukrainska och ryska sjömän som har fått det mycket svårt igen.

Allra svårast har det blivit för ukrainskt sjöfolk, som är någonstans drygt 40 000 sjömän runt om i världen varav hälften är ute och tjänstgör just nu. Vilken fruktansvärd känsla och upplevelse en ukrainsk sjöman måste känna nu – att inte kunna ta sig hem och familjemedlemmar, släkt och vänner som blir attackerade, skadade och mördade av Putins bomber och fega attacker på kvinnor och barn, ja, man attackerar till och med sjukhus.

Detta påverkar även ryskt sjöfolk, där vi vet att det finns drygt 60 000 sjömän i företrädesvis FoC-flaggade fartyg världen över. De har inte heller en enkel tillvaro och har problem med både av- och påmönstringar och att få sina löner utbetalda till sina ryska lönekonton, då de flesta banker i Ryssland omfattas av sanktioner.

Både i frågan om effekterna av pandemin och nu Rysslands invasion av Ukraina har sjöfolksförbund via den fackliga kampen varit först ut på barrikaderna för att hjälpa sjöfolk i nöd. Men även redar- och arbetsgivarorganisationer har varit riktigt proaktiva i samarbetet för att hjälpa till och underlätta för sjöfolket. Är det någonstans vi ser att detta fallerar, så är det i majoriteten av de 42 flaggstaterna som ITF klassat som Flag of Convenience.

Tillsammans kan och kommer sjö­arbetsmarknadens parter göra det ännu bättre för allt sjöfolk och arbetet är på gång!

Denna krönika publicerades första gången i nr 3/2022 av Sjöfartstidningen

Kommentarer

  • Elisabeth Widstrand

    Utmärkt artikel men varför är ”fan” med på ett hörn? – onödigt, fult – meningen fungerar lika bra utan att man blandar in djävulen! Nu vill jag tillägga att jag är tacksam för min prenumeration på Sjöfartstidningen varje gång den kommer och lär mig en massa intressanta saker!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.