Fotograf: Privat

Kategori: RoRo

Allt väl på Mignon trots förlängda törnar

Stefan Ekblom, befälhavare på det svenskflaggade biltransportfartyget Mignon som för närvarande ligger till ankars vid Skagen, säger till Sjöfartstidningen att stämningen ombord är god, men att flera i besättningen redan har varit längre ombord än vad det ursprungligen var tänkt.

– De flesta har gått över tiden redan, alla vi svenska i alla fall, säger Stefan Ekblom, befälhavare på Mignon, när Sjöfartstidningen ringer upp. 

Han berättar att han skulle ha gått i land för en dag sedan.

– Då hade jag varit ombord tio veckor precis på dagen, men det finns andra som har varit både en och två månader över, klart att de börjar längta hem. Men båten är ett perfekt ställe att vara på så länge man inte får ombord någon smitta. Det är en jättebra karantän på så sätt.

Som vanligt ombord

Just nu blir ett besättningsbyte på Mignon aktuellt tidigast i maj.

– Det blir ett nytt beslut då så får vi se hur det går, säger Stefan Ekblom, som försäkrar att stämningen ombord är god, trots att fartyget redan legat för ankar i flera dagar i väntan på order.

– Vi kör våra rutiner som vanligt. Det finns ju jobb för folk hela tiden så det är inga problem. Vi har stora ytor att röra oss på så vi trampar inte heller på varandra. Men visst känns det att det är någonting i luften.

Ovissheten är värst

Det värsta är ovissheten, att man inte vet när man kommer hem, tycker Stefan Ekblom.

– Och så det här att ligga still, det är ju lite ett orosmoment också. Vi är vana att röra på oss hela tiden och att det händer någonting varje dag. Men annars är det på det stora hela som vanligt.

Han berättar att ingen utomstående kommer ombord när de ligger för ankar.

– Det har vi varit hårda med hela tiden för att inte få smittan ombord, det hade varit ett elände för vår del. Vi ska få proviant nästa vecka, de kommer ut hit med båten.

Hann precis undan

Mignon var i Asien när epidemin bröt ut, berättar Stefan Ekblom.

– Vi hann precis undan från Kina när det började braka igång. Sedan blev det värre och värre när vi började gå hemåt från Japan mot Europa. Då var vi givetvis lite oroliga ombord också hur det skulle gå i hamnarna när vi kom fram. Vi var även i Italien och där var fullt pådrag när det var som värst då. Masker hade vi ombord och gav också sådana till stuveriet som hade slut på sina. Lotsen hade gummihandskar och munskydd och vi höll avstånd på bryggan så långt det gick, torkade rent med desinfektionsmedel när de hade gått iland.

Kunde ha varit värre

På Mignon hoppas Stefan Ekblom på besättningsbyte i maj. Men han påpekar att det finns många som har det betydligt värre.

– Vi har inte varit så himla mycket längre här ombord ännu, det finns de som har det värre. En båt lämnade Europa nu och de hade redan varit ombord i tio veckor. Det kändes knappast alltför roligt.