Det blir ingen återstart mellan Stockholm och Riga. Färjan Isabelle ska istället bli flyktingboende.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik | Passagerarsjöfart

Tallink skjuter fram trafikstart

Den 6 april skulle Tallink ha återstartat trafiken mellan Stockholm och Riga. Men kriget i Ukraina i kombination med de höga bränslepriserna gör nu att rederiet väljer att flytta fram trafikstarten.

Efter att ha legat nere sedan 16 mars 2020 när pandemin bröt ut var Tallink Grupps plan att återstarta trafiken mellan Stockholm och Riga den 6 april i år med fartyget Isabelle. Nyligen gick färjan på varv i Nådendal för att förberedas för återstarten, men nu har rederiet beslutat att vänta på grund av låg efterfrågan på passagerarsidan och de allt högre kostnaderna för bränslet som konsekvens av kriget i Ukraina.

– Det geopolitiska läget har skapat en situation där vi återigen har fått omvärdera våra planer och vi har nu fattat beslutet att skjuta fram återöppningen av rutten med ett par månader i förhoppningen att situationen ska ha förändrats i början av sommaren, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp i en kommentar.

Väntar till juni

Nu är istället planen att öppna linjen för trafik till högsäsongen med en första avgång från Riga den 3 juni.

– Vi var fullt förberedda och redo att återöppna linjen den 6 april efter två års uppehåll. Fartyget Isabelle genomgick underhåll i början av året och återgick till sin hemmahamn Riga, våra säljteam har marknadsfört och sålt biljetter för rutten, och den lettiska regeringen har nyligen meddelat att majoriteten av Covid-restriktioner kommer att tas bort. Allt tydde på att vi nu äntligen nått den punkt då vi kunde återställa sjötrafiken mellan Lettland och Sverige, säger Paavo Nõgene.