Romantika.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Tallink överväger en färja på Riga

Tallink överväger att trafikera med enbart en färja på linjen mellan Stockholm och Riga när restriktionerna efter viruset väl lyfts.

Det var under fredagen som bolaget skickade ut ett pressmeddelande med information om att de inlett en process för att säga upp 550 lettiska anställda både i land och ombord på de båda fartygen Isabelle och Romantika som trafikerar mellan Stockholm och Riga. Dessutom konstaterade de att linjen förmodligen bara kommer att öppnas med en färja när det väl är dags för att öppna igen efter att restriktionerna lättats.

”Går inte över en natt”

– Vi har ingen aning i dag om när situationen kommer att förändras såpass att vi kan sätta in åtminstone lite av vår kapacitet på Östersjön. Det är tydligt att Riga–Stockholm-linjen inte kommer att återhämta sig över en natt, eller ens över ett par månader. Det är inte troligt att linjen kommer att kunna återgå till samma kapacitet som före krisen, inte ens under detta år, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink i ett pressmeddelande.

Upplagda i Riga

Orsaken är att bolaget nu räknar med att passagerarsiffrorna inte kommer att kunna återhämta sig så att det är lönsamt att köra med två färjor.

När en trafikstart ens är aktuell är oklart enligt bolaget och således också frågan om vilket fartyg som blir aktuellt för att starta igång linjen med.

Både Isabelle och Romantika ligger upplagda i Riga, vilket de gjort sedan mitten av mars.