Bild på Stena Scandica från Sjöfartsverkets räddningshelikopter.

Fotograf: John Jonsson/Sjöfartsverket

Kategori: Haveri

Stena Scandica är i hamn

Under tisdagsförmiddagen anlände den branddrabbade färjan Stena Scandica till Nynäshamn efter ett dramatiskt dygn. Fartyget var hotande nära att driva på grund på Fårö efter en blackout som inträffade efter branden. Inga personer ska ha skadats.

Det var vid lunchtid under måndagen som en brand bröt ut på bildäck på bil- och passagerarfärjan Stena Scandica under färd från Norvik utanför Nynäshamn till Ventspils i Lettland med 299 personer ombord varav 241 passagerare. Fartyget befann sig då norr om Gotland.

Fick strömavbrott

Besättningen ombord lyckades släcka branden som uppstått i en kylcontainer på däck 4. Dock drabbades Stena Scandica av en blackout som gjorde att hon började driva mot Fårö i den relativt hårda vinden som enligt Sjöräddningssällskapet låg på 18 m/s och med vågor på upp till tre meter. En bogserbåt skickades till platsen från Nynäshamn, men beräknades inte hinna fram till haveristen före en grundstötning. Det gjorde att en evakuering av passagerarna påbörjades med hjälp av Sjöfartsverkets helikoptrar.

Ytterligare en brand

Sent under måndagskvällen fick färjan i gång strömmen och kunde gå för egen maskin mot Nynäshamn. Enligt Sjöräddningssällskapets rapport från händelsen verkade allt gå bra, tills att det började brinna även i skorstenen på färjan. Branden kunde dock stävjas snabbt och den mest kritiska delen av insatsen var därmed avslutad.

– De fick igång maskinerna igen, vilket gjorde att evakueringen kunde avbrytas, säger Stefan Elfström, presschef på Stena Line till Sjöfartstidningen.

Kört för egen maskin

Under natten har fartyget kunnat segla mot Nynäshamn för egen maskin följd av bogserbåten Freja, Kustbevakningens fartyg samt flera av Sjöräddningssällskapets fartyg. Strax efter klockan 11 under tisdagsförmiddagen kunde fartyget förtöjda i Norvik, assisterad av bogserbåtarna Freja och Skuld.

Flera handelsfartyg bistod under insatsen, bland annat Destination Gotlands färja Visby som var på väg från Nynäshamn till Visby när larmet om branden kom. Enligt ett pressmeddelande från rederiet var färjan behjälplig med att skydda haveristen från vågor och blåst samt att ta emot evakuerade passagerare fram till omkring 22:00 då insatsen avbröts. Visby gick därefter som planerat till Visby och anlände 23.30. 

– Jag vill ge en stor eloge till alla medarbetare och passagerare som var ombord under räddningsinsatsen igår. Visby deltog i närmare åtta timmar för att bistå ett fartyg i nöd, och det är en lång tid både att vänta och vara i tjänst för en sådan insats. Totalt evakuerades 26 passagerare till fartyget Visby, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland i pressmeddelandet.

Insatsen gör att rederiet räknar med förseningar i Gotlandstrafiken fram till onsdag morgon.

Totalt evakuerades 32 personer från Stena Scandica.

– Ett antal flögs även till Visby flygplats. Vi har inga rapporter om att det ska vara personskador bland dem, utan allt har gått bra till, säger Johan Wahlström, presstalesperson på Sjöfartsverket till SVT Nyheter.

Nu väntar utredningar

När fartyget nu ligger till kaj i Norvik kommer en utredning av brandorsaken att inledas.

– Vi kommer att gå ombord på fartyget med både vårt eget folk, och tillsammans med tillsynsmyndigheter för att börja utreda brandorsaken, säger Stefan Elfström.

Även orsaken till att det blev strömavbrott och svårigheter med att starta igång maskinerna igen kommer att utredas.

Tog hand om passagerarna

Efter att Stena Scandica lagt till i Norvik togs passagerarna om hand, bland annat genom bokade hotellrum i Stockholmsområdet. Samtidigt har rederiet satt in Stena Gothica som ersättningsfartyg på linjen i väntan på att Stena Scandica är redo för trafik igen.

I ett uttalande under tisdagen berömde Stena Lines vd Niclas Mårtensson fartygets besättning för deras agerande under händelsen.

– Säkerheten och välbefinnandet för våra passagerare och besättning har varit vårt fokus under hela händelseförloppet. Vi förstår att det har varit extremt stressande för våra passagerare, och jag är stolt över hur våra anställda hanterade situationen. Jag är lättad att ingen skadades och nöjd med hur väl våra säkerhetsteam reagerade ombord och hur evakueringsprocessen hanterades enligt våra ledningssystem, säger han i ett pressmeddelande.