Express 5 är på väg hem till Europa.

Fotograf: Austal Philippines

Kategori: Färjetrafik | Skeppsbyggnad

Rekordkatamaran på väg till Sverige

Världens största snabbgående bil- och passagerarkatamaran har levererats till Molslinjen för linjen mellan Ystad och Rønne på Bornholm. I veckan har fartyget lämnat varvet på Filippinerna.

Det var i onsdags som Express 5 lämnade varvet Austal Philippines och därmed påbörjade den 10.000 sjömil långa resan till Europa och hemmahamnen Rønne på Bornholm. Fartyget är den största höghastighetskatamaranen i världen i sitt slag med kapacitet för 1.610 passagerare och upp till 450 bilar på ett bildäck som rymmer 617 filmeter på två däck.

Blivit försenad

Initialt var planen att rederiet skulle ha färjan i trafik till högsäsongen 2022, men pandemin och en kraftig tyfon som slog hårt mot Filippinerna i december 2021 gjorde att projektet drabbades av förseningar.

– Trots utmaningarna har Austal Philippines-teamet levererat det mest imponerande fartyget någonsin. Höghastighetsfärjan presterade exceptionellt bra under testerna och kommer snart att tillhandahålla en förstklassig service för resenärerna till och från Bornholm, säger varvets vd Paddy Gregg i ett pressmeddelande.

Under testturerna uppnådde fartyget en toppfart på 40 knop. 

Lång resa väntar

Express 5 har utrustats med fyra Wärtsilä 31-maskiner samt fyra vattenjetar, också från Wärtsilä. Enligt rederiet innebär Express 5 en kapacitetsökning på linjen med runt 14 procent och löser därmed en del av de kapacitetsproblem som trafiken på Bornholm har upplevt under högsäsong.

Resan från varvet till Bornholm beräknas ta runt 25 dagar och går via Colombo på Sri Lanka, över Indiska oceanen och Röda havet och därefter Suezkanalen. Efter ett andra stopp på Malta blir destinationen Rønne och därefter en första tur till Ystad.