Prospero besökte Danafjorden utanför Göteborg i slutet av mars. I juni kommer fartyget till Donsö och DSM.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Prospero besöker DSM

Donsötanks nybygge Prospero kommer att ligga vid Donsö och visas upp för besökarna under Donsö Shipping Meet i sommar.

Under måndagen presenterade arrangörerna av Donsö Shipping Meet, DSM, att Donsötanks nybygge Prospero kommer att ligga i djuphamnen på Donsö i samband med eventet som äger rum mellan 14-15 juni 2021. Alla som deltar på DSM kommer att vara välkomna att gå ombord på fartyget. Dessutom kommer några av tillverkarna bakom fartygets utrustning att finnas på plats.

Första av två

Prospero är det första i en serie på två tankfartyg om 22.543 ton dödvikt som byggts av det kinesiska varvet Wuhu Shipyard för Rederi AB Donsötank. Det andra fartyget heter Pacifico. Prospero levererades den 14 december 2021 och har även blivit utsedd till Tanker of the Year 2021 av Riviera.

FKAB-design

Prospero är designad av svenska FKAB i Uddevalla och har LBG/LNG-drift genom en dual-fuel huvudmaskin av typen Wärtsilä 10V31 DF. Fartygen i serien har även ett energilagringssystem (Energy Storage System, ESS) med batteripack på 500 kW från WE Tech Solutions för möjlighet till peak shaving. De två Wärtsilä 8L20-hjälpmaskinerna opereras på diesel och har utrustats med SCR Catamiser från Gesab. Fartygen har även möjlighet till elanslutning i land.