Donsötanks nybygge Prospero.

Fotograf: Donsötank

Kategori: Tank

Tungt pris till Donsötanks nybygge

Donsötank har tagit hem det prestigefulla priset Tanker of the Year, det för sitt elektriska hybridtankfartyg Prospero som snart är färdig för leverans.

Det var under Tanker Shipping & Trade i Aten i Grekland i början av förra veckan som Prospero utsågs till vinnare av priset Tanker of the Year. Det efter att ha utmanats av tankfartygen Live Knutsen och kemikalieprodukttankern Dianella.

Enligt juryn tog Prospero hem priset eftersom fartyget innehåller en rad designfunktioner och teknologier som anses komma att bli standard på tankfartyg i de fall där ägarna och operatörerna vill bygga framtidssäkra nybyggen med låga koldioxidutsläpp.

FKAB-design

Prospero är designad av svenska FKAB i Uddevalla och får LBG/LNG-drift och utrustas med en Wärtsilä 10V31 DF-huvudmaskin, samt ett energilagringssystem (Energy Storage System, ESS) med batteripack på 500 kW från WE Tech Solutions för möjlighet till peak shaving. De två Wärtsilä 8L20-hjälpmaskinerna opereras på diesel och har utrustats med SCR Catamiser från Gesab. Fartygen får även möjlighet till elanslutning i land.

Snart redo för leverans

Fartyget ska vara redo för leverans och därmed trafikstart i december i år.

Priset Tanker of the Year togs emot av Donsötanks säkerhetschef Daniel Olsson och Alexander Björk, marine superintendent.