Preem har avtalat med Sirius Shipping om att frakta in två av deras kommande nybyggen på time charter.

Fotograf: Preem / Sirius Shipping

Kategori: Tank

Preem och Sirius utökar samarbetet

Preem och Sirius utökar samarbetet genom två nya fartyg för transport av förnybara bränslen och råvaror.

Preem har avtalat med svenska Sirius Shipping om att frakta in två av deras kommande tankfartyg på time charter. Enligt ett pressmeddelande från Preem under fredagen kommer de två nybyggda systerfartygen att utgöra en ryggrad i Preems nästa generations transportsystem med lägre miljöpåverkan än tidigare fartygsgenerationer för säkra och hållbara sjötransporter av förnybara råvaror såväl som färdiga produkter.

– Vi ser fram emot att få ta leverans av de två systerfartygen, ett ytterligare resultat av vårt långa samarbete med Sirius Shipping. Preem har höga ambitioner att minska sin miljöpåverkan och dessa båda fartyg kommer att spela en viktig roll i vår utmaning att nå klimatneutralitet år 2035. Genom att satsa på nya och moderna tankfartyg visar Preem sitt engagemang för hållbarhet och säkerhet inom sjöfart. Samtidigt stödjer vi våra kunder i att nå sina utmanande mål, säger Daniel Berndolf, chef för shippingavdelningen på Preem i pressmeddelandet.

Kommer att långtidsbefraktas

För Preems sjötransporter tillämpas just in time, vilket innebär att fartygen anpassar farten för att minimera tiden vid raffinaderier och hamnar. Detta bidrar enligt pressmeddelandet till lägre bränsleförbrukning, ökad säkerhet och minsta möjliga miljöpåverkan.

De två tankfartygen kommer att långtidsbefraktas av Preem för att huvudsakligen distribuera färdiga produkter men även för att kunna förse raffinaderierna med förnybara råvaror.

De båda systerfartygen kommer att föra svensk flagg, ha Donsö som hemmahamn och kommer att levereras till Preem under andra halvåret 2026.

– Dessa effektiva Sirius Evolution 15K fartyg i Preem’s transportsystem kommer att göra skillnad för såväl miljö som driftsekonomi, säger Jonas Backman, vd på Sirius Shipping i pressmeddelandet.

Uppfyller framtidens miljökrav

Fartygen är utrustade med en 2-takts huvudmaskin som kan konverteras för metanoldrift, ha batteriback-up och landströmsanslutning. Med state-of-the-art design av undervattenskropp, roder och propeller har dessa fartyg ett beräknat EEDI (Energy Efficiency Design Index) på 5.50 mot kravet på EEDI om 8.94 år 2025, vilket är omkring 39 procent lägre än regelkravet.


Fakta: Sirius Evolution 15K:
Dödvikt: 15.000 ton.
Lastkapacitet: 17.500 kubikmeter.
Längd: 147,0 meter.
Bredd: 22,0 meter.
Isklass: 1A.
Huvudmaskin: 5.850 kW
Övrig teknik: Landströmsanslutning, förberedd för metanoldrift, ESS-batteri.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.