I januari presenterade Thun Tankers en beställning på fyra nya tankfartyg av R-klass.

Fotograf: Thun Tankers

Kategori: Tank

Erik Thun lägger jätteorder

Erik Thun Group har lagt en order på ytterligare åtta nya fartyg som alla ska byggas av Shipsveerf Ferus Smit B.V. i Nederländerna. Det handlar om fyra torrlastare samt ytterligare fyra tankfartyg i R-klassen utöver de två redan beställda.

Det var under onsdagen som Erik Thun Group gick ut med ett pressmeddelande om att de har kontrakterat åtta nya fartyg som ska byggas av Shipsveerf Ferus Smit B.V. i Nederländerna.

Kontrakten omfattar fyra multipurpose torrlastfartyg på 5.100 dwt och isklass 1B, vilket enligt rederiet kommer att bli nästa generation Trollmax-fartyg som passar för drift i Trollhätte kanal och på Vänern. 

Fyra fartyg i R-klassen

De återstående fyra beställningarna handlar om fyra kusttankfartyg på 7.999 dwt till Thun Tankers BV, en del av Erik Thun Group. Det är en tilläggsorder till de två tidigare beställda tankfartygen av R-klass som har planerad leverans under 2024, en serie där nu totalt sex fartyg är beställda.

Ferus Smit B.V. har byggt över fyrtio fartyg åt Erik Thun. Rederiet skriver i pressmeddelandet att de åtta nybyggena ingår i deras program för förnyelse av flottan och kommer att levereras från oktober 2024 och framåt.

Ser fram emot jubileum

– I Erik Thun har vi en lång historia av att bygga, äga och driva både tank- och torrlastfartyg i olika storlekar och med olika handelsområden, alltid med högt fokus på resurseffektivitet omvandlas till modern miljövård med fokus på våra kunders behov, säger Henrik Källsson, vice VD på Erik Thun AB i pressmeddelandet.

– Vår långa erfarenhet i branschen tillsammans med vår vision att vara en hållbar svensk partner över generationer, ger oss en bra grund för ständig förbättring och innovativ design, vilket ger våra kunder hållbara och smarta lösningar, tillägger Johan Källsson, VD på Erik Thun AB i pressmeddelandet.

Under 2022 firade Thun Tankers tio år och i mars i år kommer Erik Thun AB att fira ett 85-årsjubileum.

– Vi tror att vi har en ljus framtid framför oss, skriver rederiet.