Visborg.

Fotograf: Segerberg Media

Kategori: Miljö

Visborg bunkrar biogas

Destination Gotland börjar blanda in biogas som bränsle i sina gasdrivna färjor Visborg och Gotland.

En nytt steg i Destination Gotlands arbete för ett minskat klimatavtryck togs på onsdagen när färjan Visborg för första gången tog ombord flytande biogas (LBG) som bränsle. Nu ska färjan använda en blandning av flytande naturgas (LNG) och LBG som bränsle. Rederiets vd Christer Bruzelius säger till P4 Gotland att detta görs av miljöskäl:

– Biogas är ett fossilfritt bränsle. Till att börja med blandar vi in en mindre del för att testa hur det fungerar och att allting går som det ska. Sedan kommer vi att titta på det här successivt där vi ska hitta en hållbar nivå.

CO2-utsläpp reduceras

Av de två gasdrivna färjorna är Visborg i trafik och systerfartyget Gotland (ex Thjelvar) kommer att sättas i trafik under året. Destination Gotland uppger i ett pressmeddelande att dessa fartyg är startskottet för övergången till gasdrift vilken kan bestå av både LNG och LBG och även en blandning av de båda.

– Vi har ett av världens modernaste sjötransportsystem. Nu fortsätter arbetet med att reducera utsläppen, säger Christer Bruzelius, vd på Destination Gotland.

Enligt rederiet kommer utsläppen av CO2 att minska tack vare inblandningen då biogasen i sig har nollutsläpp. Destination Gotland har enligt den nya klimatlagen tagit fram en klimatfärdplan för att minska utsläppen av CO2 med 70 procent fram till 2030.

Förnyelsebar

I pressmeddelandet informerar Destination Gotland att LBG är en förnyelsebar energikälla, som bildas när organiskt material bryts ner i en syrefri miljö. Det sker exempelvis då matavfall, gödsel eller avloppsslam bryts ner av mikroorganismer i en rötkammare. Biogas kan också framställas genom termisk förgasning av exempelvis skogsavfall.

Bunkring av såväl LNG som LBG sker i Nynäshamn.

I intervjun med P4 säger Christer Bruzelius att den biogas som rederiet nu har tagit ombord kommer från Lidköping, där det finns en biogasanläggning.