Viking Grace på grund i Mariehamn. Foto:Västra Finlands sjöbevakningssektion

Fotograf: Västra Finlands sjöbevakningssektion

Kategori: Haveri

Dykare undersöker Viking Grace

Viking Lines färja Viking Grace drev på grund vid manövrering i inloppet till Mariehamn i den hårda syd-sydvästliga vinden. Viking Line uppger att passagerarna stannar kvar ombord över natten.

Viking Grace var på resa från Stockholm till Åbo via Mariehamn och drev upp mot stranden då fartyget manövrerade för att backa in till färjeläget. Detta skedde 14.10 lokal tid. Enligt Västra Finlands sjöbevakningssektion, som är på plats med bevakningsfartyget Uisko, står Viking Grace stadigt på grund och har inga läckor.

Viking Line uppger att dykare under eftermiddagen undersöker fartygets botten. Därefter ska det beslutas hur fartyget tas loss. Läget ombord är lugnt och inga personskador har konstaterats. Ombord har Viking Grace 331 passagerare och 98 personer i besättningen.

Beslutet blev att passagerarna får stanna natten ombord och tas i land i morgon. Enligt Viking Line är läget stabilt för fartyget och passagerarna får på söndagen information om med vilka fartyg de tas till Finland och Sverige. Gabriella ersätter Viking Grace från och med kvällsavgången från Åbo på måndag.