Sjöfartens dag 2022 i Mariehamn blev välbesökt.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Arbetsmarknad

Välbesökt mässa på Åland

Under torsdagen arrangerades Sjöfartens dag i Mariehamn på Åland med ett tusental besökare. Sjöfartstidningen var på plats.

Sjöfartens dag är ett arrangemang som hållits i Mariehamn sedan 2001 och som gjorde comeback i fysisk form i veckan efter ett uppehåll på grund av pandemin. Under onsdagen inleddes mässan med motionsloppet Mercy Ships Race och under torsdagen följde en heldag på Alandica Congress Center i Mariehamn med föreläsningar och en mässa med utställare.

Runt 1.000 besökare

Eva Mikkola-Karlström är ordförande för Ålands Sjöfart rf och är arrangör av mässan.

– Vi har 100 utställare, ungefär 600 delegater och en hel del andra besökare som kommer så ungefär är det 1.000 personer här under dagen, säger hon och fortsätter:

– Det har varit mycket folk och många intressanta seminarier. Man märker att folk är jätteivriga att träffas. Många har inte rest eller gjort något kul på länge, de har ett stort behov av att mötas, säger hon.

Genom åren har Sjöfartens dag i Mariehamn vuxit från att vara en liten rekryteringsmässa till att ha blivit det viktigaste sjöfartsevenemanget i Finland, ett event som årligen samlar en stor skara yrkesfolk som vill nätverka och höra om aktuella frågor inom sjöfarten. 

Prisad organisatör

Eva Mikkola-Karlström är mässans huvudorganisatör och under torsdagen fick hon utmärkelsen Sjöfartens temapris för sitt och arrangörsgruppens arbete med att genomföra Sjöfartens dag.

– Det var en skojig överraskning och jätteroligt. Men jag är förstås inte ensam om att ordna det här, det är ett teamwork. Men det är roligt att få uppskattning för det man gör. Det jag framförallt tycker är kul med den här dagen är alla glada människor som kommer hit och det är en viktig sporre för mig, säger hon.

Syftet med sjöfartens temapris är att uppmärksamma en person eller en aktör som har förbättrat sjöfartens verksamhetsförutsättningar, ökat uppskattningen av sjöfarten, utvecklat samarbetet eller ökat branschens synlighet utåt. Pristagarna utses av Viking Line Abp, Tallink Silja Oy, Rederierna i Finland rf,  Finlands Skeppsbefälsförbund rf, Finlands Maskinbefälsförbund rf och Sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral vid Åbo universitet.