DCIM100MEDIADJI_0294.JPG

Fotograf: Oresund Drydocks

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Thjelvar blir Gotland

Gotlandsbolagets nybygge Thjelvar har anlänt till Sverige och är nu på Oresund Drydocks i Landskrona för att göras i ordning för sin trafik för Destination Gotland.

Rederi AB Gotlands andra LNG-drivna nybygge Thjelvar anlände till Landskrona den 3 februari. På Oresund Drydocks ska hon förberedas för sin trafik mellan Visby och fastlandet som opereras av Destination Gotland.

Namnbyten

I samband med det första anlöpet till Visby i början av april kommer fartyget att döpas officiellt. Namnet Thjelvar, som för närvarande är registrerat för fartyget, uppges vara ett ”arbetsnamn” och vid dopet får hon sitt permanenta namn Gotland.

Namnbytet innebär att även de andra stora färjorna i Destination Gotlands flotta byter namn. Nuvarande Visborg som levererades 2018 får namnet Visby. Systerfartygen med de nuvarande namnen Visby och Gotland, båda levererade 2003, byter namn till Visborg respektive Drotten.

I samband med fartygsdopet i Visby i början av april genomförs de första två namnbytena där Thjelvar blir Gotland och Gotland blir Drotten. Namnrockaden mellan Visborg och Visby uppges ske senare under året.

Biobränsle

– Vi är stolta över vår historia och tradition. De nya fartygen som kan drivas med biobränsle och möjliggör klimatomställning i Gotlandstrafiken är våra största investeringar någonsin och kommer bära de mest historiska fartygsnamnen i vår trafik, säger rederiets styrelseordförande Ann-Marie Åström i ett pressmeddelande.

– Det är väldigt glädjande att kunna döpa fartyget i sin hemmahamn Visby, tillsammans med det gotländska samhället vars utveckling är så starkt beroende av att våra moderna och effektiva transporter kan fortsätta att utveckla Gotland genom lägre klimatpåverkan. Särskilt roligt är möjligheten att kunna genomföra ett fartygsdop tillsammans med våra stolta medarbetare inom koncernen, kommenterar Håkan Johansson, vde för Rederi AB Gotland.