Fotograf: Terntank

Kategori: Skeppsbyggnad

Terntank beställer ytterligare nybyggen

Terntank berättade under tisdagen att man har lagt en order på 1+1 av nästa generations kemikalie- och produkttankfartyg. Leveransen kommer att ske under första kvartalet 2027.

De nya fartyg man tecknat order för har vindassisterad framdrivning och dual-fuel-motor som kan drivas med MGO, biobränslen och metanol. Beställningen är en fortsättning på rederiets tre nya dual-fuel tankfartyg som är planerade för leverans 2025. De är utformade av Kongsberg och för närvarande under konstruktion vid China Merchants Jinling Shipyard, Yangzhou.

Hybridsystem och landström

I ett pressmeddelande skriver Terntank att det här kommer att bli det tionde fartyget från varvet där man sedan 2014 har utvecklat ett samarbete som präglas av exceptionell kvalitet. Det 15.000 dwt stora fartyget kommer att utrustas med hybridbatterisystem och landströmsanslutning, för att minska miljöpåverkan och främja hållbara sjötransporter. Fartygen ska bland annat kunna drivas med grön metanol och e-metanol.

Vill ligga i framkant för hållbar sjöfart

– Vi är glada att kunna meddela denna nya order, som ytterligare befäster vår position att vara i framkant när det gäller hållbar sjöfart, säger Tryggve, Rigmor, Annika och John, ägare till Terntank.

Enligt Terntank representerar de nya fartygen ett betydande steg framåt för att minska utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar. ”Det här nytillskottet leder oss närmare vårt nettonoll-mål med en Energy Efficiency Design Index (EEDI) väl under kraven för fas 3 år 2025”, skriver rederiet i pressmeddelandet.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.