Gudmor Maria Svanström krossar traditionsenligt en flaska champagne mot fartygets skrov.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Tank

Tarbit döpte nybygge i Göteborg

Inför hundratalet deltagare döpte Tarbit Shipping sitt nybygge Bit Wave i Arendal i Göteborg under tisdagen.

Efter att ha beställts under 2019 och levererats i april 2022 från det kinesiska varvet Jiangsu New Yangzi Shipbuilding, har nu Tarbit Shipping knutit ihop säcken genom att arrangera ett dop för produkt- och kemikalietankfartyget Bit Wave om 13.821 dwt i Arendal i Göteborg. Under ceremonin krossade Maria Svanström, dotter till rederiets grundare Sture Svanström, traditionsenligt en flaska champagne mot fartygets skrov.

– Det känns jättebra, en väldigt stor ära att få vara gudmor, säger hon.

Grundare på plats

Tarbit grundades av Knut Hermansson och Sture Svanström som träffades 1958 på Ideals ingenjörsverkstad i Göteborg. Knut Hermansson anlände med tankfartyget Redön som skulle genomgå ett pannbyte och Sture Svanström var fartygets agent. De fick stort förtroende för varandra vilket resulterade i köpet av deras första gemensamt ägda fartyg år 1962. Vid dopet av Bit Wave var Sture Svanström på plats i Arendal.

– Jag tycker det är jätteroligt att vi kunnat öka flottan med två fartyg, säger han. 

Två systerfartyg

Bit Wave levererades bara en månad före systerfartyget Bit Wind, två fartyg som båda går i timecharter för Preem. På plats under ceremonin var även Christer Svanström, son till Sture Svanström och styrelseordförande i Tarbit Shipping.

– Detta är framtiden för oss som rederi, två nya fartyg som är bygga under en tid med covid. Men trots det har vi haft lycka med varvet, vår besättning och här bakom ser vi resultatet, säger han.

Även Bit Wind har blivit döpt genom en ceremoni där Sofia Schäder var gudmor, dotter till Tarbit Shippings vd Torkel Hermansson och som arbetar med HR och Crewing på rederiet.