Den nu 50-åriga färjan Sea Wind har trafikerat mellan Sverige och Finland i 25 år, men har under senaste åren trafikerat mellan Finland och Estland.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Tallink har sålt Sea Wind

Tallink har sålt trotjänaren Sea Wind och har samtidigt genomfört en omorganisation av sin frakttrafik.

Under tisdagen meddelade Tallink Grupp att dess dotterföretag Tallinn Swedish Line Ltd ingått ett avtal med Rudniki Shipping Ltd om en försäljning av rederiets lastfartyg Sea Wind. Fartyget, som byggdes 1972 på varvet Helsingør Skipsværft i Helsingör i Danmark, har senaste åren gått på linjen mellan Muuga i Estland och finska Nordsjö. 

– Självklart är vi ledsna över att vår gamla trotjänare Sea Wind, som fyller 50 år i år, lämnar vår flotta, men vi är glada att hon har ett nytt liv framför sig och kommer att segla vidare på andra hav med nya ägare. Jag vill tacka besättningen för att de har tagit så väl hand om henne i många år och sett till att hon har många års sjöfart framför sig, säger Paavo Nõgene, VD för Tallink Grupp i ett pressmeddelande.

Omorganiserar fraktfartygen

Fartyget överlämnades till de nya ägarna under tisdagen i Paljassaare hamn i Tallinn under tisdagen och enligt Tallink kommer inte fartyget att vara kvar i Östersjön efter försäljningen.

Till följd av försäljningen har Tallink Grupp omorganiserat sin fraktverksamhet på linjerna Muuga–Nordsjö och Paldiski–Kapellskär från den 19 april. Rederiets fartyg Regal Star flyttas från trafiken mellan Kapellskär och Paldiski för att i stället gå mellan Muuga och Nordsjö enligt samma tidtabell som Sea Wind hade. Sailor kommer att fortsätta att gå på linjen Paldiski–Kapellskär med extraturer.

– Nu ska vi omorganisera vår lastfartygsverksamhet för att säkerställa att vi kan fortsätta att erbjuda samma kapacitetsnivå eller så nära samma kapacitetsnivå som möjligt både på linjerna mellan Estland och Finland samt Estland och Sverige, säger Paavo Nõgene i pressmeddelandet.

25 år mellan Sverige och Finland

Sea Wind är en järnvägsfärja som gick i trafik mellan Travemünde och Helsingborg, samt Travemünde och Trelleborg under sina första år. Under 1989 sattes hon in mellan Stockholm och Åbo för SeaWind Line där hon gick i 25 år. År 2015 började fartyget köra under estnisk flagg, och gick först i trafik på linjen Tallinn–Nordsjö och sedan på linjen Muuga–Nordsjö.

Fartygets sista tur på linjen Muuga–Nordsjö skedde måndag den 18 april 2022.