Baltic Queen på ingång till Stockholm.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik | Passagerarsjöfart

Tallink öppnar linjen från Stockholm till Tallinn

Under tisdagen meddelade Tallink Grupp att rederiet kommer att öppna linjen mellan Stockholm och Tallinn efter 16 månaders trafikstopp. Första avgången blir den 9 juli.

Det är på grund av inreserestriktionerna i Estland och Sverige som följt efter pandemin som trafiken på linjen mellan Stockholm och Tallinn legat nere. Men från och med den 9 juli planerar rederiet att starta linjen med ett fartyg, Baltic Queen, med avgångar från Tallinn och Stockholm varannan dag.

– Om smittotalen fortsätter att gå ner så som trenden varit kommer det inte att finnas några restriktioner kvar och då kommer vi att öppna för alla kategorier av resenärer, från behovsresenärer till svenska kryssare som vill spendera en dag i Tallinn. Eftersom vi har flera hotell i Tallinn ska vi aktivt försöka sälja hotellpaket också eftersom båten går varannan dag, säger Ats Joorits, Tallink Silja Sverige AB:s vd till Sjöfartstidningen.

Trafikstopp i 16 månader

Linjen mellan Stockholm och Tallinn stängdes ner den 14 mars 2020.
– När vi tillfälligt stängde linjen och därmed avbröt den viktiga regelbundna sjöfartsförbindelsen mellan våra två huvudstäder för första gången på decennier, trodde vi aldrig att det skulle ta oss nästan ett och ett halvt år att återställa denna direktförbindelse. Jag är mycket glad över att smittspridningen nu gått ner tillräckligt och att vaccineringen har nått en punkt där karantänfri resa mellan Sverige och Estland är möjligt, och vi därigenom äntligen gradvis kan starta upp verksamheten på denna viktiga rutt, säger Tallink Grupps vd Paavo Nõgene i ett pressmeddelande.

Lastfärjorna fortsätter ta passagerare

Rederiet skriver vidare att återöppningen av linjen kommer att ge människor som arbetar i regionen möjlighet att återigen resa till jobbet med sina fordon. Rederiet kommer dock fortsätta med att ta passagerare med fordon ombord på lastfartygen Sailor och Regal Star som trafikerar mellan Kapellskär och Paldiski.
Baltic Queen kommer att köra sin första tur från Tallinn den 9 juli klockan 18.00 med ankomst till Stockholm 10.30 den 10 juli.

Läs mer om hur färjerederierna på Östersjön planerar inför den kommande högsäsongen i nästa nummer av Sjöfartstidningen, nummer 06/07, som kommer ut 25 juni 2021.