Stena Line investerar i två nya hybridfartyg med namnet NewMax.

Fotograf: Stena Line

Kategori: Skeppsbyggnad

Stena Line bygger två nya hybridfartyg

Stena Line investerar i två helt nya hybridfartyg som är specialdesignade för att segla på metanol. Bygget av fartygen som kallas NewMax kommer att påbörjas inom kort. Fartygen ska tas i trafik i Irländska sjön 2025 på sträckan Belfast–Heysham.

Vart och ett av de två nya 147 meter långa fartygen har enligt rederiet designats för att maximera lastkapaciteten, och kommer att ha en kapacitet på 2.800 lastmeter. Det är en ökning med 80 procent jämfört med nuvarande kapacitet. Stena Line skriver i ett pressmeddelande att investeringen görs för att möta den ökande kundefterfrågan och lägga till betydande kapacitet för att möjliggöra för logistikoperatörer att expandera sin verksamhet i regionen.

Säkrar tillgången på e-metanol

Då de nya NewMax-fartygen kommer att kunna drivas på metanol berättar Stena Line att man arbetar nära leverantörskedjan för metanol, och har säkrat framtida kvantiteter av e-metanol för att uppfylla företagets ambition att gå över till förnybara bränslen.

De nya fartygen ska också framtidssäkras med sikte på elektrifiering. Den inbyggda tekniken ska kunna utnyttja både batteridrift och landström, där den finns tillgänglig.

– Den här investeringen visar vårt engagemang för hållbarhet och vår strategi att gå över till nya hållbara bränslen, säger Niclas Mårtensson, vd för Stena Line i pressmeddelandet.

Anpassas för tufft väder

Då tidvattensystemen vid Heysham kan vara utmanande, kommer fartygen att utrustas med skräddarsydd marin teknik för att klara väderförhållandena. Tre bogpropellrar ska ge optimal manövrerbarhet, och en specialdesignad motor/propellerkonfiguration kommer att ytterligare underlätta förtöjning i extremt väder.

Bygget av fartygen kommer snart att påbörjas i Weihai i Kina. De båda fartygen förväntas gå i trafik på rutten hösten 2025.