Hamlet, en av Forseas färjor som går på linjen mellan Helsingborg och Helsingör.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart | Ekonomi

Sparpaket hos Forsea – 70 anställda riskerar jobben

Coronapandemin har skapat stora problem för Forsea som driver trafiken mellan Helsingborg och Helsingör. I ett nytt sparpaket vill rederiet reducera personalen med 70 personer.

Pandemin har slagit hårt mot Forsea som gått en ekonomisk kräftgång eftersom krisen gjort att turismen över Öresund blivit lamslagen. Därför vill bolaget nu göra sig av med 70 anställda av företagets sammanlagt cirka 500 fasta medarbetare, vilket bland annat Helsingborgs-Dagblad rapporterat om.

– Coronapandemin har slagit hårt mot vår trafikvolym som snabbt minskade med 80 procent. Situationen har visserligen blivit bättre under sommaren i takt med att både det danska och svenska samhället börjat öppna upp igen. Men volymerna är fortfarande 40 procent mindre än vanligt och det är långt ifrån tillfredsställande för oss, säger Kristian Durhuus, vd för Forsea, till Helsingborgs-Dagblad.

”– Det är ett väldigt trist beslut, men nödvändigt. Vi måste se över vårt kapacitetsbehov och bemanningsbehov framöver”

Kristian Durhuus, vd för Forsea

Räcker inte med permitteringar

I våras deltidspermitterades många av rederiets anställda, men det har inte räckt enligt Kristian Durhuus.

– Det är ett väldigt trist beslut, men nödvändigt. Vi måste se över vårt kapacitetsbehov och bemanningsbehov framöver. Det är ohållbart att fortsätta köra med hela vår nuvarande personalstyrka när vi har så pass kraftigt minskade trafikvolymer, säger Kristian Durhuus till tidningen.

Oro hos Seko

I slutet av augusti ska rederiet inleda förhandlingar med berörda fackförbund. Seko sjöfolk, där Mikael Lindmark är ombudsman, svarar för cirka 120 ombordanställda inom den svenska delen av bolaget.

– Genom åren har företaget gjort successiva personalneddragningar, och vi ser inte hur man ska lyckas behålla den nuvarande servicen ombord med ännu färre anställda. Jag hoppas verkligen inte att man minskar på servicenivån, det vore definitivt inte gynnsamt för bolaget, säger han.

Sparpaketet innebär även att bolaget stänger en av sina restauranger på färjan Hamlet. Dock har inte rederiet några planer på att förändra tidtabellen på linjen med en avgång varje 20:e minut.