Fotograf: SMM

SMM skjuts upp – utställare tagna på sängen

SMM, sjöfartsindustrins stora teknikmässa i Hamburg, skjuts upp till den 2–5 februari 2021. Enligt mässans vd Bernd Aufderheide fanns inget annat alternativ med tanke på alla globala förbud mot resor, event och sammankomster under coronapandemin.

– Den fortsatta utvecklingen av covid-19 och de förbud som följer med den ger oss inget annat val än att skjuta upp mässan till nästa år. Och att enas om en passande tidsperiod för den har inte varit enkelt, så vi är glada att vi har lyckats med det, säger mässchefen Bernd Aufderheide.

Överraskade

Motorn bakom den svenska paviljongen på SMM är SMTF (Swedish Maritime Technology Forum), som nu har arbetat hårt för att kontakta de medlemmar som skulle ha ställt ut på SMM den 7–11 september i år.

SMTF:s programkoordinator Liselott Melkersson har haft huvudansvaret för det svenska deltagandet på mässan och hon säger till Sjöfartstidningen att de blev helt tagna på sängen av informationen från SMM.

– Vi på SMTF, alla de svenska utställarna och tysk-svenska handelskammaren hade ett gemensamt webbseminarium så sent som i förra veckan och då fanns ännu inga tecken på att den inte skulle bli av eller skjutas upp. Därför blev vi så överraskade. Nu ska jag fråga våra utställare om de kan vara med i februari istället. Företagen har ju budgeterat för för att vara med i år men frågan är om de kan låta de pengarna följa med till nästa år, säger hon.

Hur många svenska utställare var anmälda?
– Vi brukar hålla oss runt tio stycken. Vi hoppas ju att alla kan vara med i februari. Blir vi färre påverkar det ju storleken på den svenska paviljongen.

Mer info och brasklapp

Hon tillägger att alla som tänkt delta på mässan i september bör gå in på SMM:s hemsida och läsa det som står under FAQ för utställare.

– Där finns mycket information. Och dessutom en liten brasklapp om att vad som händer om det inte blir någon mässa alls under 2021. Då är det 2022 som gäller.

Liselotte Melkersson tillägger att 2021 blir ett tufft mässår om SMM verkligen blir av i februari.

– Ja, för sedan har vi Norshipping i juni och därefter DSM i september.

Hamburgmässans vd Bernd Aufderheide säger att SMM i februari 2021 blir mer kompakt men han lovar att den ska hålla samma höga nivå som alltid.