Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Reparationsvarv

Silja Europa till Nådendal

Innan det blir dags att sätta kurs mot södra halvklotet och Australien kommer Tallinks färja Silja Europa att gå till Turku Repair Yard i Finland.

Silja Europa gör ett sista uppehåll i Nådendal vid Turku Repair Yard innan färjan avgår mot Australien. Detta bekräftas från Tallink Silja Oy i Finland. Silja Europa avgår på sin sista ordinarie tur från Helsingfors till Tallinn i kväll (onsdag) och ersätts därefter av Baltic Queen på linjen Helsingfors–Tallinn. Silja Europa kommer att köras till Australien av Tallinks egen besättning. 

Bridgemans Services Ltd har avtalat om en lång charter av Silja Europa som ska användas som logementsfartyg i Australien. Avtalet gäller en 14 månaders charter med option att utöka den till 48 månader.

Sista nybygget

Silja Europa var svenska Rederi AB Slites sista nybyggnadsprojekt. Det var meningen att hon under namnet Europa skulle gå i Viking Lines trafik mellan Stockholm och Helsingfors efter leveransen 1993. På grund av problem med finansieringen tvingades det ekonomiskt pressade rederiet att avstå från nybygget, som i stället togs över av konkurrenten Silja Line och fick namnet Silja Europa. Kort därefter försattes Rederi AB Slite i konkurs.

Kommentarer

  • Johan Törnblom

    Klart trist, även om det redan är ett faktum då den lämnat svenska vatten. Imponerande när den var ny i svenska vatten!

  • Jan-Erik Mehtola

    Jag har lite blandade känslor när det gäller detta fartyg. En fin färja, men också orsaken till att jag blev uppsagd från Slite 1993. De skulle aldrig ha byggt henne. Olympia var perfekt på Helsingforslinjen. Men de ”måste” ju svara på Siljas Symphoni och Serenade…..

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.