En ny EU-förordning har slagit fast att alla EU-länder ska ha ett gemensamt sätt att samla in uppgifter från fartyg. Syftet är att samma information ska kunna användas av både myndigheter och hamnar och att fartyg på så vis slipper rapportera samma sak flera gånger.
Det nuvarande systemet för rapportering täcker enbart in del information som myndigheter har behov av, men den nya förordningen öppnar för att viss information även kan delas med hamnar.
Sjöfartsverket utvecklar systemet
I Sverige är det Sjöfartsverket som utvecklar systemet som fartyg använder för rapportering till både myndigheter och hamnar. Nu håller Sjöfartsverket på att samla in rapporteringskrav från svenska hamnar om vilken information de behöver för att kunna ta emot fartygen.
– Det här är en bra sak för våra kunder och kommer att förenkla deras vardag när de planerar ett anlöp till Sverige. Att få med hamnarna i det nya systemet kommer medföra både att alla har aktuell och lika information och att dubbelrapporteringen minskar, säger Fredrik Strömbäck, delprojektledare på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.
En stor vinst är enligt Sjöfartsverket att de nya reglerna möjliggör en högre grad av automatisk rapportering samt att systemen ska vara harmoniserade mellan de olika EU-länderna, även om nationella lagar gör att det kommer att finns skillnader mellan länderna.
Viktigt att bara samla in det nödvändiga
I pressmeddelandet påpekas att det är viktigt att bara samla in det som är absolut nödvändigt och som det finns lagligt stöd för hamnen att samla in.
– Det är väldigt mycket information som samlas in vid varje fartygsanlöp till en hamn redan nu. Myndigheter som Kustbevakningen, Transportstyrelsen, Tullverket och vi på Sjöfartsverket har alla olika ansvar som kräver olika informationsmängder från fartygen. Kan en del av den informationen delas med hamnar har vi gjort en stor skillnad för att minska administrationen och underlätta för våra kunder, säger Fredrik Strömbäck.
Det nya systemet som kallas EMSWe (European Maritime Single Window environment) beräknas vara klart under andra halvan av 2027.