Arkivbild på Vingaren från 2019.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | Torrlast

Prima Shipping köper Vingaren

Bendtssons Rederi AB i Skärhamn har sålt torrlastfartyget Vingaren till Prima Shipping i Borgå.

Det finländska rederiet Prima Shipping har köpt torrlastaren Vingaren om 4.740 dwt från Berndtssons Rederi AB. Fartyget överläts i Helsingborg igår, onsdag, och är nu på reda mot Klaipeda under finsk flagg och det nya namnet Prima King.

Systerfartyg

Prima Shipping sysselsätter en stor del av flottan i kontraktsfart och på på spotmarknaden. Nyförvärvet kommer att gå i samma typ av trafik som de övriga fartygen. I flottan ingår bland annat Prima Viking, som kan betraktas som ett systerfartyg till Prima King.

– Prima King kommer ganska mycket att köra i par med Prima Viking, säger Christian Grönqvist, vd för Prima Shipping Group, till Sjöfartstidningen.

Namnbyte i Helsingborg. Foto Prima Shipping.

Het marknad

Prima King är byggd år 2000 av Damen Shipyard. Hon är isförstärkt till finsk/svensk isklass 1A och utbudet av isklassade torrlastfartyg i denna storleksklass är inte speciellt stort.

– Vi slog fast köpet i ganska god tid på våren, säger Christian Grönqvist.

Han bekräftar att fraktmarknaden är mycket god just nu även för bulkfartyg inom närsjöfarten.

– Vi kör samma typ av laster som förut, men det finns mera laster än fartyg. Det är nog lite speciellt. 2007 till 2008 var det ganska bra, men jag skulle nog säga att fraktnivån nu är ännu högre.