Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Haveri | Passagerarsjöfart

Passagerare evakuerades från färja i sjönöd

Färjan Capella med sex personer ombord råkade i sjönöd utanför Umeå och passagerarna evakuerades med helikopter.

Vid 11:30 i lördags förmiddag anropade Färjerederiet Trafikverkets färja Capella Sjöfartsverkets sjö-och flygräddningscentral och uppgav att de hade maskinhaveri och låg och drev. Färjan går i trafik mellan Holmön och Norrfjärden utanför Umeå och hade i lördags sex personer ombord, varav fyra passagerare. 

Inga personskador

Det var vid tillfället grov sjö med vind på cirka 20 meter per sekund, skriver sjö-och flygräddningscentralen på sin hemsida. Besättningen bad om hjälp med evakuering av passagerarna, medan de två besättningsmedlemmarna stannade ombord i väntan på bogsering.

Sjöfartsverkets helikopter LG 005 skickades till platsen och vinschade ombord de fyra passagerarna som sedan fördes iland. Redan en dryg halvtimme efter att larmet kom var passagerarna iland. Alla klarade sig utan skador, rapporterar sjö-och flygräddningscentralen.

Vid 15-tiden påbörjade Kustbevakningens fartyg KBV181 bogsering av Capella in till Holmsund. En lotsbåt följde med under bogseringen.

Utlöste säkerhetssystem

Förmodligen berodde stopp i maskin på att den kraftiga sjögången utlöste ett säkerhetssystem, rapporterar Färjerederiet Trafikverket.

– Orsaken till att man bad om understöd var att färjan drev och inte hade möjlighet att styra på grund av att motorn var tillfälligt utslagen. I en sådan situation handlar det om att se till passagerarnas bästa. Så fattades beslutet att man skulle evakuera passagerarna, utifrån att det var svårt att avgöra om man skulle få igång maskin eller inte, säger Ingrid Jarnryd, kommunikationschef på Färjerederiet Trafikverket till Sjöfartstidningen.

Enligt regelboken

Ingrid Jarnryd påpekar att man alltid får beklaga när passagerare måste evakueras, men att situationen avlöpte väl och att allt gick enligt regelboken.

– Vi följde rutinerna och då kan man vara trygg och säker. De fyra passagerarna har berömt personalen för att man hanterade hela situationen på ett väldigt professionellt sätt.

Färjerederiet Trafikverkets färja Capella trafikerar Holmöleden utanför Umeå och har kapacitet för 150 passagerare och 4 personbilar. Färjan byggdes 1975 på varvet Rauma-Repola i Finland och genomgick en större renovering 2014–2015 på Fridhems varv i Lysekil.