Fotograf: Sandinge Bogsering & Sjötransport

Kategori: Specialfartyg

Ovanlig transport genom älven

Nyligen utförde Sandinge Bogsering & Sjötransport av det ovanligare slaget från Göteborg genom Trollhätte kanal. Bolaget har delat med sig av bilder till Sjöfartstidningen.

Nyligen passerade en ovanlig transport längs Göta älv på sin resa från finska staden Mäntyluoto till Gruvöns bruk i Vänern. Det var Lysekilsföretaget Sandinge Bogsering & Sjötransport som fraktade två evaporatorer från Göteborg via Trollhätte kanal ombord på två pråmar.

Oumbärlig kanalförbindelse

Fotona är tagna av företagets anställda vid Brinkebergskulle sluss, den översta av de sex slussar som reglerar vattenvägen mellan Vänern och Västerhavet. Kanalen har avgörande betydelse för att den här typen av transport ska kunna ta sig upp i Vänern, skriver Sandinge Bogsering & Sjötransport i ett mejl till redaktionen.

Foto: Sandinge Bogsering & Sjötransport

Bolaget förklarar att evaporatorer är värmeväxlaranordningar av en speciell typ som spelar en avgörande roll i industrier som involverar förångning av vätskor. Väl framme i Värmland lossades de med specialtrailer som körde iland lasten från pråmarna.